Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nijmegen had de eerste supermarkt van Nederland, de ‘van Woerkom’

Door Sophie van den Boogaard 23 juli 2017

Nijmegen is de oudste stad van Nederland en de leukste en zo zijn er nog een heleboel andere dingen waar ons Nimma in uitblinkt. Zo hadden we bijvoorbeeld ook de eerste supermarkt van Nederland!

Chryso van Woerkom

Eind jaren veertig telde Nederland zo’n 40.000 kruidenierszaakjes, maar nog geen enkele supermarkt. Daar kwam verandering in toen Chryso van Woerkom tijdens de Tweede Wereldoorlog een schot in zijn ruime kruidenierswinkel in de Molenstraat zette. Hij deed dit om te voorkomen dat de Duitse bezetters de zaak zouden inpikken. De loze ruimte die daarmee vrij kwam gebruikte hij om wat spullen voor te verpakken. De tijdwinst die hij daarmee boekte werd door zijn klanten gewaardeerd.

Zelfbediening

Na de oorlog, in 1948 zette hij voorverpakte spullen zoals koffie, koekjes en kaas met een prijs erop geplakt op schappen in de zaak. De klant kon zijn of haar spullen zelf pakken, in een mand doen en uiteindelijk afrekenen. Uit het hele land kwamen ze naar onze Waalstad afgereisd om inspiratie op te doen. Al snel namen andere supermarkten zoals Dirk van den Broek het zelfbedieningsconcept over. In 1969 werd van Woerkom verkocht, maar het pand bleef altijd een supermarkt. Zelfs vandaag de dag kun je gewoon in de oudste supermarkt van Nederland je producten afrekenen: in het pand aan de Molenstraat zit nu de Coop.

Heb je vragen of aanvullingen op ons artikel? Laat het weten!

adv.