Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Nijmegen: hoe de universiteit in 1923 naar Nijmegen kwam

Door Eveline de Boer 19 januari 2020

Nijmegen is een echte studentenstad. Woensdag- en donderdagnacht lijkt het vaak wel weekend in de stad, dan gaan studenten namelijk massaal een biertje drinken en dansje wagen. Ook vind je in de gemiddelde Nijmeegse straat flink wat studentenhuizen en telt onze stad enorm veel studentenverenigingen. Al met al zijn ze dus niet te missen in ons stadje. Maar hoe kwam de Radboud Universiteit ooit naar Nijmegen? Op de website van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis komen we al gauw meer te weten. 

Nijmegen, Den Bosch, Tilburg of Maastricht?

Waar een universiteit zou komen was in de jaren ’20 nog onduidelijk. Er woedde een stedenstrijd tussen Tilburg, Maastricht, Den Bosch en Nijmegen. De prestigestrijd werd uiteindelijk gewonnen door Nijmegen. Onze stad bood minder geld dan zijn concurrenten, maar vocht harder, opereerde slimmer én was aantrekkelijker en qua geografische ligging gunstiger dan de andere steden.

Katholieke Universiteit

Toen die strijd gevoerd was, werd binnen de stad een strijd gevoerd over de invulling van de universitaire functie die de stad zou krijgen. Al langer was er een strijd gaande, allemaal draaide die om de vraag of Nijmegen zich moest hardmaken voor het oprichten van een Katholieke Universiteit. Uiteindelijk werd in 1923 in de gemeenteraad slechts met één stem verschil besloten van wel. En dus opende op 17 oktober 1923 de Roomsch Katholieke Universiteit te Nijmegen.

Universiteitsgebouwen in de stad

De omvang van de universiteit was op dat moment niet te vergelijken met de omvang zoals die nu is. Er waren maar drie ‘goedkope’ faculteiten: Godgeleerdheid, Letteren/Wijsbegeerte en Rechtsgeleerdheid. De faculteiten waren daarnaast verspreid over diverse gebouwen in en rond het stadscentrum, met het hoofdgebouw aan het Keizer Karelplein.

Het hoofdgebouw van de Katholieke Universiteit met rechts het winkelpand van woninginrichting Smarius aan de Bisschop Hamerstraat 14. (Foto: Regionaal Archief Nijmegen)

Van 500 naar 10.000 studenten

Tot de Tweede Wereldoorlog telde de universiteit gemiddeld ruim vijfhonderd studenten. De studenten kwamen toen vrijwel allemaal uit de maatschappelijke bovenlaag. Zij gaven de stad wel kleur, maar domineerden niet. Vanaf de jaren vijftig werd de universiteit uitgebreid met de faculteiten Geneeskunde, Wis- en Natuurkunde (1957) en Sociale Wetenschappen (1963). Deze uitbreiding, in combinatie met de bevolkingsgroei en de sterk toenemende toegankelijkheid van het academisch onderwijs, zorgde voor een explosie van het aantal studenten in de jaren zestig. In 1945 telde de universiteit nog 650 studenten, in 1970 werd de grens van 10.000 gepasseerd. Nijmegen was een echte studentenstad geworden.

Campus

De verschillende universiteitsgebouwen in de stad werden verplaatst naar landgoed Heyendaal, nadat de nieuwe faculteiten en academisch ziekenhuis St. Radboud daar vestigde. Met deze verhuizing ontstond een echte campus. De universiteit en het ziekenhuis, met inmiddels 12.000 medewerkers en bijna 23.000 studenten zijn nu ontzettend belangrijk voor onze stad. En stiekem vinden wij al die studenten in de stad ook hartstikke leuk!

Lees ook:

Toen in Nijmegen: hiervoor diende het Ketelhuis in Nijmegen-Lent

Heb je ook wel eens dat je ergens langs loopt, fiets of rijdt en je eigenlijk gelijk afvraagt: wat g...

Toen in Nijmegen: deze bekende toren hield de vijand buiten de muur

Het torentje in het Valkhofpark is bij veel Nijmegenaren bekend. Met prachtig uitzicht over de waal ...
Kronenburgerpark

Toen in Nijmegen: deze kraakheldere foto van het Kronenburgerpark komt uit 1885 (!)

Van het Kronenburgerpark krijgen wij trotse Nijmegenaren nooit genoeg. We vonden een wel heel pracht...

adv.