Toen in Nijmegen: Het geheim van de Spar in de Lange Hezelstraat

Door Janneke van Bergen 3 maart 2019

Deze ‘gouwe ouwe’ gooien we er nog een keertje in. Gaan jullie wel eens boodschappen doen of een broodje scoren bij de Spar? Let dan even goed op. Want onze super in de Lange Hezelstraat was vroeger een herberg en later een postkantoor. En als je goed om je heen kijkt, zie je daar nog allerlei sporen van.

Twee jaar ‘gratis eten en drinken’

Tijdens de onderhandelingen van 1676 tot 1679 van de Vrede van Nijmegen verbleven veel deftige mensen in Nijmegen, zo lezen wij op de website van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. En deze diplomaten en buitenlandse afgezanten sliepen in onze Spar en het Kruidvat. Deze twee winkels waren in die tijd een herberg en er waren zelfs gasten die daar twee jaar (!) een kamer huurden. Dat gold ook voor een Zweedse delegatie. Maar deze Zweden waren niet zo netjes want na 2 jaar vr(eten) en zuupen vertrokken ze gewoon zonder te betalen! We lezen verder dat de herbergier gelukkig toch nog zijn geld kreeg door de achtergelaten spullen te verkopen.

De Spar was vroeger een postkantoor

De supermarkt, onder meer mega-populair in de pauzes van het Stedelijk Gym, was van 1890 tot 1938 een postkantoor. En weet je wat nu zo leuk is? Tussen de schappen zijn nog allerlei ijzeren kolommen van dit postkantoor te vinden. Wij hielden het altijd voor ‘decoratie-materiaal’ maar die kolommen blijken dus mega-oud te zijn.

Toen Spar
Joost Derks bij één van de oude kolommen in de supermarkt.

Het echte geheim bevindt zich boven het verlaagde plafond in het voorste gedeelte van de winkel. “Hierboven vind je allerlei mooie gietijzeren krullen”, vertelt supermarkt-eigenaar Joost Derks trots. Of zoals het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis het vertelt: “Boven het verlaagde plafond is het weelderig gedecoreerde kapiteel verborgen, met een posthoorn, het symbool van de laat 19e eeuwse posterijen.”

Derks wil alles weer zichtbaar maken

Derks heeft ook het systeemplafond eruit gesloopt en de posthoorn weer zichtbaar gemaakt.  Hij laat ook nog even de bevoorradingspoort van de Spar zien, in de Begijnenstraat. “Kijk dit was vroeger de poort naar het plein achter het postkantoor. Door deze poort kwamen de postkoetsen naar binnen.”
En ja, het lijkt zelfs of we paarden horen briesen!”

poort postkantoor
De originele toegangspoort van het oude postkantoor.

 

adv.