Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is hoe onze geliefde Roze Woensdag is ontstaan

Door Janneke van Bergen 17 juli 2019

Wat is Roze Woensdag toch een feest! Op woensdag kleurt de Vierdaagseroute en met name het centrum van Nijmegen helemaal roze. Hoe is deze speciale dag eigenlijk ontstaan?

Roze Woensdag wil tot uitdrukking brengen dat de feesten ‘een feest voor iedereen’ moeten zijn. Daarom is Roze Woensdag niet alleen een feest, maar vooral een belangrijke dag om stil te staan bij LHBTI-rechten en zichtbaarheid, zo lezen we op de website van Roze Woensdag.

Geen roze maar zwarte dag in 1983

Hier lezen we ook dat Roze Woensdag is ontstaan als reactie op de anti-homorellen in 1983. In dit jaar probeerden relschoppers ThomTom (toen ’t Bakkertje) binnen te dringen en werd er zelfs een molotovcocktail naar binnen gegooid! Enkele mensen raakten hierbij gewond. In het artikel staat dat de politie pas in actie kwam toen er een bierblikje naar een politiepaard werd gegooid.

Geuzendag voor de Nijmeegse homobeweging

Na deze verschrikkelijke gebeurtenissen wordt de roze feestdag een geuzendag voor de Nijmeegse homobeweging. In 1984 werd voor het eerst de ‘Roze Zaterdag’ gehouden. Horeca-ondernemers uit de Van Welderenstraat kwamen toen op het idee om een roze feest te houden tijdens de doorkomst op woensdag.

Inmiddels kleurt de hele stad roze!

En zag je begin jaren ’90 nog alleen roze in de Van Welderenstraat (bij Thomtom en de Feeks), inmiddels kleur de hele stad roze! De naam Roze Woensdag is trouwens afgeleid van de Roze Zaterdag en de Roze Maandag van de Tilburgse kermis.

Vanaf 2001 is het ook een roze feestje tot in de In de Betouwstraat. “In juli 2002 vindt de eerste officiële editie van Roze Woensdag plaats, georganiseerd door The Great Pretender”, zo meldt de Stichting Roze Woensdag. Het evenement groeit zo megahard dat er geen doorkomen meer aan is in de Van Welderenstraat en de In de Betouwstraat. Daarom loopt de route vanaf 2006 via de Waalkade.

De stichting Roze Woensdag wordt trouwens in 2008 Sander Ederveen opgericht. Inmiddels zijn er maar liefst 12 podia betrokken bij deze feestelijke dag. Fijne woensdag allemaal!

Lees ook:

Roze Woensdag

Roze Woensdag met de Vierdaagsefeesten: dit is er te doen

Roze Woensdag met de Vierdaagsefeesten is dé dag waarop we de LHBT (lesbisch, homoseksueel, biseksue...
Dit wordt het weer tijdens de Nijmeegse Vierdaagse 2019. 

Nijmeegse Vierdaagse 2019: dit zijn de routes en afstanden

Wat hebben we al een zin in de Nijmeegse Vierdaagse van 2019! Hoe zit het eigenlijk met de routes en...

Blijf op de hoogte van al ons Vierdaagse-nieuws

Wil jij op de hoogte blijven van alle leuke Vierdaagse-nieuwtjes uit Nijmegen? En vind je het leuk om onze Vierdaagse-video’s en foto’s te zien? Volg ons dan vooral op Facebook en Instagram. En schrijf jezelf in voor de dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief! 

Check je liever onze website wanneer het jou uitkomt? Al het nieuws over de Vierdaagse vind je hier! 

 

adv.