Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Nijmegen: Café-Zaal Groenewoud en de ruzie die de barman fataal werd

Door Sophie van den Boogaard 18 september 2020

We weten allemaal dat Café In de Blaauwe Hand het oudste café van Nijmegen is. Maar Nijmegen kent meer snoeioude pareltjes. Op de tweede plek staat namelijk café en zaal Groenewoud aan de Groesbeekseweg.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op indebuurt.

Herberg Groenwoud

Ter ere van het 250 jarig jubileum gaf de familie Kalmár, toenmalige eigenaren van Groenewoud, een boek uit waarin de rijke geschiedenis van het pand wordt beschreven. In het boek valt te lezen dat het pand van  Groenewoud in 1763 als woonhuis werd gebouwd in opdracht van boswachter Frans Stevens. Boswachter was een eervol beroep in die tijd, maar het verdiende niet bijzonder goed.

Stal voor paard en wagens

De centrale ligging van het pand op de kruising van de Groesbeekseweg en de Postweg, heeft Frans doen besluiten om in het voorste deel van het huis een herberg te starten. Op die manier kon hij meer inkomsten binnenhalen. Vooral reizigers die strandden doordat de stadsmuren gesloten waren en ze Nijmegen gewoonweg niet meer in konden (ja, dat gebeurde echt!) kwamen vaak terecht bij ‘Herberg Groenewoud’. De gasten van de herberg moesten hun paard en wagen ergens kwijt als ze bleven overnachten, waardoor er ook een stal op het erf gebouwd werd.

Tekst gaat verder onder foto.

Foto gemaakt op 9 juni 1909 tijdens het huwelijk van Evert van Keken en Johanna Steinweg bij Café-Zaal Groenewoud. Foto: Café-Zaal Groenewoud.

Postsorteercentrum

Groenewoud was niet alleen een herberg, maar ook een postsorteercentrum. Vanuit Groenewoud brachten postkoetsen de post over ‘postwegen’ naar plaats van bestemming, zoals Arnhem of Venlo. De Postweg dankt zijn naam aan het feit dat over deze weg de post naar Kleve werd vervoerd.

Koffiehuis

In 1874 kwam café-zaal Groenewoud in handen van een andere Frans, namelijk Frans Rissenbeek. De stad breidde zich steeds sneller uit en Nijmegenaren zochten op zondag vaak rust in de natuur. Groenewoud, de naam zegt het al, stond in die tijd nog midden in het groen. Frans besloot het horeca-assortiment aan te passen op de groeiende hoeveelheid dagjesmensen en haalde bier en jenever op zon- en feestdagen van de kaart. Zo konden mensen rustig een kopje thee, fris of wijn drinken zonder dat ze werden lastig gevallen door dronken gasten.

Tekst gaat verder onder foto.

Café-Zaal Groenewoud
Groenewoud ten tijden van het theehuis. Foto: Café-Zaal Groenewoud.

Bestrating, parkeerplaats en uitdeelcentrum

Doordat de stad zich steeds verder uitbreidde werden er ook aan de Groesbeekseweg huizen gebouwd. Dat gebeurde vooral tussen 1895 en 1910. In diezelfde tijd werd de Groesbeekseweg, toen al een grindweg, bestraat. Tijdens de Tweede Wereld Oorlog was het (toen nog) sportveld tegenover Café-Zaal Groenewoud een parkeerplaats voor legervoertuigen. Na de oorlog was Café Groenewoud één van de plekken waar voedselbonnen werden uitgedeeld.

Tekst gaat verder onder foto.

Café-Zaal Groenewoud
Café-Zaal Groenewoud en de verschillende wegen.

De ruzie die de barman fataal werd

In 1954 was Café Groenewoud al een aantal jaren in handen van de familie Rinssenbeek. Op zaterdagavond 18 juli 1954 komt er een gast het café in. Achter de toog staat de 72-jarige, altijd beheerste eigenaar Frans Rinssenbeek. De bezoeker bestelt een biertje maar krijgt ruzie met Frans over de betaling. Hierop slaat de gast Frans op zijn hoofd. Twee andere gasten die op dat moment ook in het café zijn pikken het niet langer en zetten de agressieve gast de kroeg uit. Als ze weer binnenkomen vinden ze Frans dood op de grond.

De oorzaak van zijn overlijden ligt niet in de klappen die hij kreeg en ook niet aan het feit dat hij op de grond is gevallen, maar aan een acute hartstilstand. De zo rustige barman is waarschijnlijk door een hartaanval als gevolg van de stress om het leven gekomen. Na deze trieste gebeurtenis werd de kroeg overgenomen door de familie Hofman en vanaf 1986 door de familie Kalmár.

Groenewoud nu

Tekst gaat verder onder foto.

Posted by Groenewoud on Friday, 19 April 2019

Sinds februari 2019 zijn Maurice en Susanne Kersten de eigenaren van Groenewoud. Het is nu een fijne plek waar je terecht kan voor een goede lunch, borrel of diner. De zaal en het koetshuis zijn er nog steeds.


Meer over Restaurant Groenewoud ontdekken?

Restaurant Groenewoud restaurants en horeca

GeopendHele dag

Groesbeekseweg 227, Nijmegen

Bekijk meer:restaurants en horeca

Lees ook:

bruine kroeg

Deze 7 cafés zijn zo oud dat je opa er nog een biertje heeft gedaan

Het leuke aan wonen in een stad zo oud als Nijmegen, is dat sommige zaken al onwijs lang bestaan. Zo...

7 x Deze Nijmeegse plekken zijn ongeveer 100(!) jaar oud

Een historische stad als Nijmegen heeft natuurlijk een flink aantal oude gebouwen met prachtige nost...
Willemskwartier

[VIDEO] Toen in Willemskwartier: bewoners halen herinneringen aan de wijk op

Bijna iedereen kent de oer-Nijmeegse wijk het Willemskwartier. Omroep Gelderland maakte een video wa...

adv.