Wreed! Deze Nijmeegse burgemeester werd op 72-jarige leeftijd vermoord

Door Janneke van Bergen 21 april 2019

Bizar, hoe vaker we de Nijmeegse geschiedenis induiken, hoe meer wreedheden we tegenkomen. Kennen jullie bijvoorbeeld het verhaal van de Nijmeegse burgemeester Willem Roukens al?

Roukens en Willem III waren vrienden

Burgemeester Roukens was een vriend van de bekende Willem III van Oranje. En deze Willem had van 1672 tot 1702 de leiding over onder meer de provincie Gelderland. Op de website van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis staat dat Willem III steeds het stadsbestuur van Nijmegen uitkoos. En wellicht dat hier de naam ‘vriendjespolitiek’ vandaan komt, want Willem koos steeds vrienden en familie uit. Dit vonden veel Nijmegenaren niet eerlijk.

Portret van burgemeester Roukens. (Foto: het Gelders Archief)

Over oude en nieuwe plooien

Willem III, burgemeester Roukens en de andere regenten werden ook wel de Oude Plooi genoemd. Na de dood van Willem III in 1702 kwamen belangrijke Nijmeegse families in opstand. Ze gooiden het oude bestuur het stadhuis uit en kozen nieuwe bestuurders. Deze groep Nijmegenaren staat bekend onder de naam, je raadt het al, de Nieuwe Plooi. De Oude Plooi was zo kwaad over de actie van hun tegenstanders dat ze het leger inschakelde en zo weer aan de macht kwamen.

Knokpartij in het stadhuis met drie doden (!)

Ondertussen lieten ook de mensen van de Nieuwe Plooi het hier niet bij zitten en zij veroverden het stadhuis weer terug. Burgemeester Willem Roukens werd uit Nijmegen verbannen. Maar Roukens formeerde in 1705 een knokploeg om zijn stadhuis weer terug te winnen. Tijdens zijn inval en de daarop volgende knokpartij vielen drie doden. En het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis meldt dat de Nieuwe Plooiers zo kwaad waren dat ze vijf overvallers ophingen in de Trèveszaal. Burgemeester Roukens werd gevangen gezet in de martelkelder onder het stadhuis. De volgende dag werd hij op de binnenplaats van het stadhuis onthoofd!

De Roukensstraat

De naam van burgemeester Willem Roukens leeft nog voort in de Nijmeegse Roukensstraat. Deze straat is trouwens niet alleen vernoemd naar Willem, maar ook naar zijn zoon en kleinzoon. Zijn zoon Johan Michiel Roukens was een bekend rechtsgeleerde en politicus. En kleinzoon Arent Anthony Roukens werd later net als zijn opa ook burgemeester van Nijmegen, namelijk in 1789 en 1792. (Bron: straatnamenlijst Rob Essers)

Lees ook:

lugubere dingen Nijmegen

Op deze plekken in Nijmegen gebeurden vroeger hele lugubere dingen

Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar vroeger waren martelingen, opsluitingen en experimente...

Onze voorouders ‘versierden’ de stad met een hoofd en lichaamsdelen

Loop jij wel eens door de Sint Anthonispoort? je weet wel, die ene mooie stadspoort bij restaurant D...
spook heks Stevenskerk Peter Kuijpers

Hoe de geest van een overleden heks rondspookt bij de Stevenskerk

Naar aanleiding van een ander artikel over 'lugubere' plekken in Nijmegen kregen wij een tip over ee...

 

adv.