Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hier komt de afkorting Nijmeegs trots N.E.C. vandaan

Door Sophie van den Boogaard 16 januari 2020

Weer trekken wij ten strijde, voor rood, swert en groen! N.E.C. zit in ons Nijmeegse hert en iedereen die de naam van onze club uit durft te spreken als ‘nek’ krijgt er van langs. Echte fans weten het, maar voor wie even een reminder kan gebruiken. Waar staat de afkorting N.E.C. ook alweer voor?

Nijmegen Eendracht Combinatie

N.E.C is de afkorting van Nijmegen Eendracht Combinatie. Deze naam vindt zijn oorsprong in de meer dan honderd jaar geleden opgerichte voetbalclub ‘Eendracht’.

Voetbalclub ‘Eendracht’

In 1888 werd in Nijmegen voetbalclub Quick opgericht. Deze club was niet bedoeld voor de gewone Nijmegenaar maar richtte zich expliciet op de Nijmeegse elite. De lagere sociale klassen woonden toen vooral in de benedenstad. Die jongens wilden ook wel eens een balletje trappen maar omdat ze bij Quick niet welkom waren besloten August Lodenstijn, Antoon Kuypers en Wouter van Lent om de voetbalclub Eendracht op te richten. De club is vernoemd naar de Latijnse spreuk op de poort naar de Stevenskerk op de Grote Markt. De strekking van die spreuk is ‘Eendracht maakt macht’.

Goffertstadion NEC
(Foto: indebuurt Nijmegen)

De fusie met Nijmegen

Ondertussen werd in 1908 voetbalvereniging ‘Nijmegen’ opgericht. De spelers van deze club waren afkomstig van voetbalclub Velox, die net gefuseerd was met het elitaire Quick. Niet iedereen was tevreden met deze fusie en de ontevreden leden van Velox verlieten de club en gingen zelf verder als ‘Nijmegen’. Al snel verlieten een aantal spelers de club door persoonlijke omstandigheden en moesten er snel nieuwe spelers gevonden worden om te blijven bestaan. ‘Nijmegen’ zocht contact met ‘Eendracht’ en ze besloten gezamenlijk een nieuwe club op te richten: Nijmegen Eendracht Combinatie oftewel N.E.C.!

(Bron: N.E.C.)

Lees ook:

Komt ‘ie wel of niet: het mysterie achter de Nijmeegse JEU de boulesbar

Ben jij al bekend met het fenomeen JEU de boulesbar? Het is een bar waar het ouderwetse spel petanqu...

Nieuwe hotspot: Ultimo Restaurant & Wijnbar is open en ziet er waanzinnig uit

Deze Michelinsterren restaurants vind je in de buurt van Nijmegen

Meer over

Mysteries Sport

adv.