Het mysterie van de verdwenen geboortetegels in de Ziekerstraat

Door Sophie van den Boogaard 11 februari 2018

Op de grond in de Ziekerstraat liggen allemaal tegels met namen erop. Toch zijn er in de loop der jaren een aantal verdwenen. Wij gingen op onderzoek uit.

Doorman in de Ziekerstraat

Op onze vraag wiens idee het was om deze tegels met namen van Nijmeegse kinderen te plaatsen kregen we veel reacties. Vooral van mensen wiens naam er ook ligt, zoals van Margot.

We deden navraag bij de gemeente Nijmegen over de herkomst van deze tegels. Die vertelden dat het gaat om geboortetegels van Nijmegenaren, een initiatief van schildersbedrijf Burghouts. Veel verder kwamen we echter niet, tot Josee Aalbers ons een mailtje stuurde. De schreef dat we niet bij Burghouts moesten zijn, maar bij elektronicawinkel Doorman in de Ziekerstraat.

Ondernemers van vroeger

De familie Doorman zit al bijna honderd jaar (!!) met hun winkel in de Ziekerstraat. Jos Doorman vertelt dat de tegels een initiatief waren van ondernemers in de Ziekerstraat. “Een jaar of dertig terug zochten we een manier om meer traffic naar deze straat te krijgen. Burghouts zat vroeger ook in de Ziekerstraat, en die kende nog wel iemand die makkelijk stenen kon leveren. Ouders betaalden dan iets van 80 of 100 gulden voor een steen met de naam van hun kind erop, en we hadden zelf als ondernemers van de straat nog een potje waaruit we wat bijlegden.”

Waar zijn de verdwenen tegels?!

Op de vraag waarom er een aantal tegels zijn verdwenen antwoord Jos een beetje weemoedig. “Ja, dat is inderdaad jammer. De Ziekerstraat is een tijd terug helemaal gerenoveerd. Er reden hier allemaal zware vrachtwagens door de straat, ook over de stenen. Daardoor zijn ze bijna allemaal beschadigd. Sommige stenen zijn vervangen. We zijn nog wel in gesprek geweest met de gemeente omdat we de oude tegels graag terug wilden zien, maar tot op heden weten eigenlijk nog steeds niet waar die gebleven zijn,” aldus Jos.

Werk je bij de gemeente of weet je meer over de verdwenen naamtegels? Laat het ons weten en mail naar [email protected]!

Meer over

Mysteries