Zwemmen duur? Dit betaal je in Nijmegen voor waterpret
Vervelend nieuws voor waterratten buiten Nijmegen: een dagje zwemmen kost je redelijk wat geld. Dat blijkt uit onderzoek van RTL...
De huizen aan de Graafseweg tussen de Rozenstraat en het begin van de spoorbrug zijn allemaal in een vreemde bocht gebouwd. “Ze staan als het ware recht aan de straat en lopen scheef naar achteren”, mailt Marc Elie. “Waarom is dat toch?”
Het antwoord vinden we al snel bij Rob Essers, dé straat(namen)specialist van Nijmegen. Rob duikt voor ons de archieven in en komt tot de volgende ontdekking. “Eén van de eerste panden in dit gedeelte is het pand aan de Graafseweg 141. Het is één van de eerste panden in dit gedeelte en gebouwd in 1888. Als je in de Historische Atlas de actuele kaart combineert met de perceelsgeschiedenis krijg je het volgende te zien.
Bij de invoering van het kadaster in 1832 lagen er langgerekte percelen bouwland, zoals je ziet bij het kruisje. Rob Esssers: “Als je uitzoomt, zie je dat deze evenwijdig aan de St. Annastraat lopen. De ligging van deze percelen is niet alleen bepalend voor de latere bebouwing, maar ook voor de loop van het eerste gedeelte van de Rozenstraat.”
Als de persoon die de Graafseweg 141 heeft laten bouwen zijn pand haaks op de Graafseweg had willen bouwen, dan had hij ook een deel van het aangrenzende perceel moeten aankopen. “Dat lukte niet altijd en was bovendien duurder.” Dat is dus hoogstwaarschijnlijk de reden waarom de huizen op dit Nijmeegse punt zo vreemd naar achteren lopen.
Wij van Indebuurt zijn he-le-maal gek op mysteries. Wij lossen ze graag voor je op. Dus loop je door de stad en zie je iets waar je meer van wil weten? Stuur ons dan vooral een berichtje!
Dit artikel werd al eens eerder gepubliceerd in 2018.
In onze gids
Populaire rubrieken