Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nijmeegse mysteries: de ‘scheve’ huizen aan de Graafseweg

Door Janneke van Bergen 25 augustus 2019

De huizen aan de Graafseweg tussen de Rozenstraat en het begin van de spoorbrug zijn allemaal in een vreemde bocht gebouwd. “Ze staan als het ware recht aan de straat en lopen scheef naar achteren”, mailt Marc Elie. “Waarom is dat toch?”

Langgerekte percelen aan de Graafseweg

Het antwoord vinden we al snel bij Rob Essers, dé straat(namen)specialist van Nijmegen. Rob duikt voor ons de archieven in en komt tot de volgende ontdekking. “Eén van de eerste panden in dit gedeelte is het pand aan de Graafseweg 141. Het is één van de eerste panden in dit gedeelte en gebouwd in 1888. Als je in de Historische Atlas de actuele kaart combineert met de perceelsgeschiedenis krijg je het volgende te zien.

Een screenshot uit de historische atlas van de gemeente Nijmegen.

Alles draait om geld

Bij de invoering van het kadaster in 1832 lagen er langgerekte percelen bouwland, zoals je ziet bij het kruisje. Rob Esssers: “Als je uitzoomt, zie je dat deze evenwijdig aan de St. Annastraat lopen. De ligging van deze percelen is niet alleen bepalend voor de latere bebouwing, maar ook voor de loop van het eerste gedeelte van de Rozenstraat.”
Als de persoon die de Graafseweg 141 heeft laten bouwen zijn pand haaks op de Graafseweg had willen bouwen, dan had hij ook een deel van het aangrenzende perceel moeten aankopen. “Dat lukte niet altijd en was bovendien duurder.” Dat is dus hoogstwaarschijnlijk de reden waarom de huizen op dit Nijmeegse punt zo vreemd naar achteren lopen.

Wat is jouw Nijmeegse mysterie?

Wij van Indebuurt zijn he-le-maal gek op mysteries. Wij lossen ze graag voor je op. Dus loop je door de stad en zie je iets waar je meer van wil weten? Stuur ons dan vooral een berichtje!

Dit artikel werd al eens eerder gepubliceerd in 2018.

Lees ook:

zwembaden in Nijmegen

Zwemmen duur? Dit betaal je in Nijmegen voor waterpret

Vervelend nieuws voor waterratten buiten Nijmegen: een dagje zwemmen kost je redelijk wat geld. Dat ...

Gelukkig hebben we de foto’s nog: zo zag de intro van de RU er vroeger uit

Wie oh wie liep er ook in 2003 (of ergens rond dat jaar) als kersverse student door Nijmegen? Voor j...

Oproep! Wie zijn de beste thuiskappers van Nijmegen?

Sommige mensen zweren er bij: je lekker thuis laten knippen door de kapper. Heel handig als je bijvo...

Meer over

Mysteries

adv.