Deze Nijmeegse zaken openden in augustus en september
Regelmatig opent er in Nijmegen een nieuwe winkel. Was je afgelopen maanden druk en heb je het niet allemaal meegekregen? No…
Ben jij benieuwd hoe hoog jouw huis in Nijmegen ligt? En of je het hogerop moet zoeken als er wateroverlast is? Met de hoogtekaart kom je er zo achter.
Het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) is een kaart die van heel het land de precieze hoogtegegevens laat zien, zo ook van Nijmegen. De kaart is ontstaan vanuit een samenwerking tussen de Waterschappen, Provincies en Rijkswaterstaat. De medewerkers hebben deze gegevens verzameld omdat ze samen verantwoordelijk zijn voor het beschermen van het land tegen wateroverlast, of nog erger: een watersnoodramp.
Vanuit vliegtuigen en helikopters is met laserstralen iedere vierkante meter van het land gemeten. Zo ook in Nijmegen. Je kunt tot op 5 centimeter nauwkeurig zien hoe hoog jouw huis ligt. Ook kun je de hoogte van Nijmeegse gebouwen checken, zoals de Stevenskerk. Benieuwd naar het hoogste gebouw in jouw stad? Je ziet het op de hoogtekaart van AHN.
Hoe hoog jouw huis ligt, heeft ook invloed op de waarde van je huis in Nijmegen. De ligging van jouw huis wordt meegenomen in de taxatie van de woning. De hoogte is gemeten ten opzichte van het NAP: Normaal Amsterdams Pijl. Nul meter hoogte van het NAP ligt gelijk aan de hoogte van de Noordzee. Als jouw huis onder het NAP ligt, overstroomt je huis dus sneller dan wanneer jouw huis gebouwd is op grond die boven het NAP ligt.
In Nijmegen zitten we redelijk veilig. De stad ligt 20 tot 40 meter boven zeeniveau. Als er wateroverlast is, is er een kleine kans dat onze stad overloopt.
Hoe zit het precies met jouw huis? Dat kun je opzoeken in de onderstaande kaart. Vul eerst je adres in. Klik vervolgens op de straat voor je huis. Als je dan op het pijltje rechtsboven in het kader klikt, zie je de exacte hoogtemeters van die plek. Blijven jouw voeten droog?
In onze gids
Populaire rubrieken