Nijmeegse mysteries: de vreemde ‘zendmast’ aan de Nieuwe Marktstraat

Door Janneke van Bergen 16 juni 2018

De indebuurt-redactie kreeg een mailtje van een ongeruste buurtbewoner. “Waarom zijn allerlei mannen aan het graven achter het Stedelijk Gym en KION? En waarom weet de buurt daar niets van?”

Is het een C2000 zendmast?

De locatie met ‘het mysterie’ is te vinden aan de Nieuwe Marktstraat. Het gaat om de vaak afgesloten binnenplaats achter het appartementencomplex waar ook de politie vaak auto’s parkeert. Een nieuwsgierige buurtbewoner deed navraag bij de politie en kreeg een e-mail dat er een C2000 zendmast komt te staan. Ook de gemeente Nijmegen bevestigt dat het gaat om een dergelijke mast. Deze mast zorgt ervoor dat de hulpdiensten als bijvoorbeeld de brandweer, politie en ambulancepersoneel met elkaar kan communiceren.
De gemeente Nijmegen legt uit dat er voor een C2000 zendmast geen vergunning nodig is. “De communicatieplicht ligt daarom niet bij ons, maar bij de politie.”

Bizar: de politie weet van niets

Het C2000-systeem is dus het digitale en gesloten communicatiesysteem van de politie. Maar als indebuurt navraag doet bij de politie, weten ze van helemaal niets. Bizar. “Volgens onze gegevens is daar geen C2000 zendmast”, zegt een woordvoerder van de politie. “De dichtstbijzijnde mast staan op de Oude Heselaan en Nieuwe Dukenburgseweg. C2000 masten worden geplaatst 30 meter boven de grond of op hoge gebouwen, maar nogmaals, er staat geen mast geregistreerd op deze locatie.”
Later blijkt dat we voor ‘mogelijke nieuwe masten’ bij de Rijksoverheid moeten zijn, maar vooralsnog hebben we geen reactie op onze vraag ontvangen.

Straling van de mast

Ook over de effecten van de straling van de mogelijke zendmast kan men niet veel zeggen. “Als je Google raadpleegt vind je veel informatie over de masten en gezondheid.”
Wie gaat ons verlossen van dit mysterie? Weet iemand wat voor een soort mast dit is? Of gebeurt er iets anders op deze plek? Laat het ons weten! Stuur een berichtje naar [email protected]

Wij zoeken mysteries!

Zie jij ook iets opvallends in jouw wijk en ben je benieuwd wat het precies is? Laat het ons dan weten want wij zijn dol op Nijmeegse mysteries! Stuur jouw mysterie naar [email protected] en wij gaan op onderzoek uit.

Lees ook:

FiftyTwoDegrees

Nijmeegse mysteries: zo werkt de verlichting van FiftyTwoDegrees

Iedere Nijmegenaar kent FiftyTwoDegrees aan het Jonkerbosplein. Het bijzondere lichtenspel, waarbij ...
gootje Stikke Hezelstraat

Nijmeegse mysteries: hoe werkt het gootje op de Stikke Hezelstraat?

We kennen allemaal het watergootje in de Stikke Hezelstraat. Het kabbelende water is een eyecatcher ...

Meer over

Mysteries