Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van deze Nijmeegse gebouwen heb je geen idee wat er binnen gebeurt

Door Eveline de Boer 21 november 2019

Nijmegen kent ontelbaar veel mooie, grote, indrukwekkende en monumentale gebouwen. Van de meeste gebouwen heb je ongeveer wel een idee van wat er zich binnen afspeelt, maar voor een paar gebouwen is dit één groot vraagteken. Wij hebben van verschillende gebouwen uitgezocht wat er binnen gebeurt. 

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Huize Heyendaal

Het prachtige pand naast het RadboudUMC lijkt wel een beetje op een kasteeltje. Enig idee wat daar binnen gebeurt? Nee? Snappen we, wij hadden ook geen idee. Totdat we langs gingen om een kijkje binnen te nemen. En wat blijkt: het prachtige landhuis kwam in 1949 in handen van de Radboud Universiteit en wordt gebruikt als vergadercentrum voor de Radboud Universiteit en het UMC. Ook vind je op de beneden verdieping, in de voormalig bibliotheek, een restaurant waar je á la carte kunt dineren.

(Foto: indebuurt Nijmegen)

52Nijmegen

52Nijmegen, eerder bekend als FiftyTwoDegrees Nijmegen, is een groot pand met een knik erin aan het Jonkerbosplein. Eerder vroegen we ons al af hoe de verlichting van het unieke gebouw werkte en nu is het tijd om te achterhalen wat er nou eigenlijk gebeurt in het pand. Kadans beheert het pand en verhuurt er kantoorruimtes en laboratoria. Ah ha! Er zijn momenteel 14 bedrijven gevestigd die actief zijn in de semiconductor, high tech, customer en consultancy sectoren.

FiftyTwoDegrees
(Foto: ANP)

Kolpinghuis

In het hartje van Nijmegen aan de Smetiusstraat vinden we het Kolpinghuis. Een kolossaal gebouw waarvan we eigenlijk geen idee hebben wat we er binnen kunnen doen. Een beetje research leidt ons al gauw naar het antwoord. Kolpinghuis is een modern zalen-, vergader- en congrescentrum met ruimten voor alle soorten bijeenkomsten. Van zakelijk evenement tot bruiloftsfeest en van een kopje koffie tot een groots warm of koud buffet.

(Foto: indebuurt Nijmegen)

Kruittoren

Een tijdje geleden ging gastredacteur Sergio op bezoek in de Kruittoren in het Kronenburgerpark om erachter te komen wat er nou precies binnen gebeurt. En wat blijkt? Johan heeft er zijn creatieve werkplaats! De kunstenaar heeft in de toren zijn eigen atelier. En dat is niet alles, want zijn vrouw, Joset, heeft er Grootmoeders Keukenmuseum op de onderste verdieping samen met een koffie- en theehuisje. Ook de zoon van het stel heeft een etage. Op de bovenste etage geeft hij leiderschapstrainingen. Benieuwd hoe het er allemaal uitziet? Kijk dan even het filmpje van Sergio.

Canisius college

Een echt gigantisch pand als het Canisius college aan de Berg en Dalseweg wekt nou echt de nieuwsgierigheid op. Wat gebeurt daar nu binnen? In het ruime pand van 7.000 vierkant meter blijkt eigenlijk momenteel helemaal niet zoveel te gebeuren. Eerder gingen we op bezoek om een kijkje binnen te nemen in de voormalige jongenskostschool.

Als je binnen loopt lijkt het net alsof je een eeuw terug in de tijd stapt. Het pand heeft nog een prachtige bibliotheek en glas in lood ramen en overal zie je dingen van jáááren terug. Maar naast een aantal studentenkamers en kantoorpanden is een groot deel van het pand op slot. “Van de 7.000 vierkant meter zijn ongeveer 15 kamers in gebruik”, vertelt Nick die er met Ron een kantoor heeft. Inmiddels is het pand gekocht door Vevag Vastgoed. Wat zij met het pand gaan doen is nog onbekend.

(Foto: Strijbosch Thunnissen)

 

Limos Kazerne

De kazerne is nog zo’n gigantisch gebouw waarvan we eigenlijk niet zo goed weten wat er nou binnen is. Toen de LIMOS opgeheven werd in 1995 werd de kazerne gebruikt als asielzoekerscentrum. En deze bestemming heeft de kazerne nog steeds. Een aantal achterste gebouwen kreeg echter een andere invulling, namelijk als basisschool en gebouw M, waar de opleidingen voor luchtdoelartillerie ondergebracht waren als woonruimte. Ook worden delen van de kazerne gebruikt als kantoor, woonruimtes en horeca. Daarnaast is er onder de kazerne ook een grote collectie aan oldtimers te vinden.

(Foto: Google Maps)

Nog eentje vergeten?

Vraag jij je af wat er gebeurt in een gebouw die niet in het rijtje voorkomt? Mail ons dan!

Lees ook:

Herfstdrift uitverkocht: zo win je met indebuurt last-minute nog gratis kaarten

De zomer mag dan voorbij zijn, maar het festivalseizoen loopt in Nijmegen altijd nog lekker door tot...

Wauw: Concertgebouw De Vereeniging is flink gerenoveerd en zo ziet het eruit

Het is je vast wel opgevallen: het mooie pand van het Concertgebouw de Vereeniging stond bijna twee ...

7 x deze appartementen onder twee ton staan nu te koop in Nijmegen

Op zoek naar een drie- of vierkamerappartement in Nijmegen? Deze woningen met een vraagprijs van max...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.