Mysterie: dit is waarom (bijna) niemand in Nijmegen weet waar Nije Veld ligt

Door Babs Bingen 7 juli 2018

Nije wat? Ja, beste Nijmegenaar: weet jij waar Nije Veld ligt? En wat het is? Velen van jullie misschien niet. En dat is niet zo gek. Wij leggen je uit waarom.

Nije Veld is een buurt in Nijmegen

Nije Veld is dus een buurt in Nijmegen, lieve mensen. Huh echt? Ja, écht! De nieuwe buurt Nije Veld is bedacht in 1960, toen werd de wijk-en buurtindeling in Nijmegen aangepast. In dat jaar werden ook de buurtnamen Bottendaal, Altrade, Biezen en Grootstal geïntroduceerd. Ook sommige buurtgrenzen werden aan gepast. De buurt ‘Nije Veld’ bestaat voor het grootste deel uit de buurt Willemskwartier. Ook de Landbouwbuurt en de Muntenbuurt vallen onder Nije Veld. Maar waarom kennen veel mensen deze buurtnaam niet?

(Foto: Google Maps)

Dat komt omdat een aantal nieuwe namen nooit helemaal is ingeburgerd. In de volksmond en in de media, maar ook binnen de gemeentelijke organisatie is men de oude namen blijven gebruiken om de nieuwe buurten aan te duiden. In plaats van de naam Nije Veld wordt vaak de naam Willemskwartier gebruikt, waarbij niet altijd duidelijk is welk gebied wordt bedoeld.

Hoe zit het nou?

Vanaf 1970 worden de wijken in de gemeente Nijmegen aangeduid als stadsdelen en de buurten als wijken. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) doet daar alleen niet aan mee. Straatnamenspecialist Rob Essers: “Over de exacte grenzen bestaat tot op de dag van vandaag onduidelijkheid. Zolang de gemeenteraad verzuimt de namen èn de exacte begrenzing vast te stellen blijft het in een aantal gevallen gissen.”

Wat is jouw Nijmeegse mysterie?

Wil jij ook een keer antwoord op je prangende vraag? Wij van indebuurt houden van mysteries en vooral van het oplossen ervan. We vinden het superleuk dat jullie ons zoveel nieuwe Nijmeegse mysteries mailen. Blijf ze dus vooral insturen, leuk!

Lees ook:

Vosstraat

Mysterie: Waarom heten de Vossenlaan en de Vosstraat in Nijmegen zo?

Het lijkt alsof we dit verzinnen, maar het zit echt in onze inbox. Meneer Vos mailt ons met de vraag...
record Vierdaagsefeesten

Wonen er in Nijmegen wel écht veel meer vrouwen dan mannen en hoe komt dat?

Volgens veel mannen hebben we in Nijmegen een tekort aan vrouwen. Benieuwd of dat echt zo is en waar...

Meer over

Mysteries