Mysterie: waar is kasteel Dukenburg gebleven?

Door Sophie van den Boogaard 23 juni 2018

Wisten jullie dat in Nijmegen-Dukenburg vroeger een heus kasteel stond?! Wij gingen op onderzoek uit en kwamen erachter waar het kasteel inmiddels gebleven is. 

Het kasteel Dukenburg bestond al in 1379. Het was een vierkante burcht, met torentjes bij de ingang. Er was een binnenplaats en daar was ook weer een stenen gebouw, met twee verdiepingen. Op de website van Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis lezen we dat de burcht wegens zijn ligging en ruimte graag door belegeraars van de stad als hoofdkwartier werd gebruikt.

In brand gestoken

In 1582 werd de toren van het kasteel afgebroken. Deze keuze werd gemaakt omdat men bang was dat de burcht in handen van de Spanjaarden zou vallen. En inderdaad: een jaar later nam de vijand bezit van het kasteel… en stak het vervolgens in brand.

Posted by 't Zusje on Friday, 26 May 2017

Oranjerie

Het kasteel werd daarna herbouwd. In 1720 werd het afgebroken en vervangen door een eenvoudig huis met twee verdiepingen en ingericht tot woonhuis. Bij de verkoop in 1736 lezen we in de koopakte: ‘de Duyckenborgh, met huys, hoff nieuwe timmeragie genaemt de Orangerie, stallingen en 5 of 6 bouwhoven’. Noviomagus schrijft dat de oranjerie in de winter diende als plek om subtropische planten te bewaren. In de Nijmeegsche Courant van 5 en 11 oktober 1819 werd het huis op afbraak te koop aangeboden. In 1822 is het inderdaad afgebroken. Het tegenwoordige gebouw, nu standplaats van Restaurant ’t Zusje, is nog een overblijfsel van de vroegere oranjerie.

Restanten

Van landgoed Duckenburg zijn nog verschillende elementen gedeeltelijk bewaard gebleven, waaronder de oprijlaan, nu de Oude Dukenburgseweg. Het meest opmerkelijk is wel het 580 meter lange en 28 meter brede Duckenburgse Kanaal, dat rond 1700 werd gegraven. Het kanaal ligt er nog steeds, al is het nu in tweeën gesneden door de 14de straat in Meijhorst.

Meer over het Nijmegen van vroeger:

Catherina de Bourbon

Toen in Nijmegen: dit is de enige vrouw die nu nog begraven ligt in de Sint Stevenskerk

De vloer van de Sint Stevenskerk ligt vol met grafstenen. Na de oorlog werden alle kisten onder die ...
Davino Nijmegen

Toen in Nijmegen: een ijsje scoren bij Davino

Wist je dat Nijmegen vroeger een eigen ijsfabriek had? De oudere generatie Nijmegenaren kent vast no...

Meer over

Mysteries