Titus Brandsmakerk in de steigers: dit gaat er gebeuren
Nijmegen is onder constructie! Misschien was het je al opgevallen: naast de Kronenburgertoren staat nu ook de Titus Brandsmakerk in…
Iedere Nijmegenaar kent het: Plein 1944, ook wel Plein ’44 genoemd. Het plein in het centrum van Nijmegen is relatief nieuw. Hoe komt Plein 1944 aan zijn naam en waar is het naar vernoemd? Zo zit het.
Na het bombardement in 1944 lag de Nijmeegse binnenstad overhoop. Daardoor waren er tijdens de wederopbouw plannen voor een nieuw plein in de Nijmeegse binnenstad. Men noemde het toen Centrumplein.
De officiële benaming is met een prijsvraag in 1950 tot stand gekomen. Alle Nijmegenaren mochten een suggestie voor een naam van het ‘Centrumplein’ insturen. De winnaar van de prijsvraag: G.N. Zijlstra met de naam ‘Koning Hendrikplein’! Hendrik VII is de man die Nijmegen in 1230 stadsrechten verleende.
Huh? Zo heet het plein nu toch helemaal niet? Enkele maanden na de doop van het Koning Hendrikplein werd het plein al omgedoopt tot Plein 1944. Die naam werd tweede bij de prijsvraag. De bedenker: Nijmeegse scholier Henny Friebel. De Gemeenteraad vond deze benaming een mooie verwijzing naar het jaar van het bombardement en de bevrijding van Nijmegen.
Bron: Rob Essers’ Stratenlijst gemeente Nijmegen
In onze gids
Populaire rubrieken