Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: waarom sommige straten in Oost geen trottoir hebben

Door Babs Bingen 4 maart 2020

Sommige straten in Nijmegen-Oost hebben geen trottoir, viel lezeres Thea van Loosbroek op. Aan ons vroeg ze of we konden uitzoeken waarom dit eigenlijk zo is. Dat deden we.

“Waarom zijn er geen aangelegde trottoirs aan de Sofiaweg en Kwakkenbergweg?” mailt ze ons. Wij snappen de vraag wel. Deze twee lange straten liggen in een prachtig groen gebied waar je fijn kunt rondwandelen. Als je route echter door deze mooie straten met indrukwekkende villa’s loopt, kan je jammer genoeg niet veilig op een stoep lopen. Terwijl verkeer nogal hard kan passeren.

Van oudsher zo ontstaan

We legden de vraag van Thea even voor bij de gemeente Nijmegen. Een woordvoerder vertelt ons: “Van oudsher is het zo ontstaan dat er in dit bosrijke gebied geen trottoirs zijn. Wel wordt gebruik gemaakt van half verharding. Dat is een combinatie van zand, grondachtigen en steentjes. Dat past beter in het straatbeeld en helpt ook om hemelwater beter in de bodem te laten opnemen.”

Ah, de afwezigheid van de trottoirs heeft daadwerkelijk een functie! Wel even extra goed oppassen als je langs de prachtige villa’s wil wandelen, dus.

Waar verbaas jij je over?

Wat valt jou op in de stad? Ben je benieuwd waar die rare steen vandaan komt of waarom een straat zo heet? Of wil je een andere, prangende vraag stellen? Mail jouw mysterie naar [email protected], dan gaan wij erachteraan!

Lees ook:

Mysterie opgelost: dit is de functie van de toren ter hoogte van Heyendaal

Een tijdje terug kregen wij een mailtje van Nijmegenaar Paul. Hij vroeg zich namelijk af welke funct...

Mysterie opgelost: dit doen die haken op de grond in de Burchtstraat

Alweer een tijdje geleden, kregen wij een mailtje van Nijmegenaar Berry. Hij vraagt zich af wat die ...

Mysterie opgelost: dit is waarom er betonnen blokken langs de Energieweg zijn geplaatst

Lezer Geert Neijenhuis rijdt elke dag over de brug de Oversteek over de Energie- en Neerbosscheweg. ...

adv.