Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: waarom (bijna) niemand in Nijmegen weet waar Nije Veld ligt

Door Babs Bingen 9 augustus 2020

Nije wat? Ja, beste Nijmegenaar: weet jij waar Nije Veld ligt? En wat het is? Velen van jullie misschien niet. Dat is niet zo gek. Hier lees je waarom.

Nije Veld is een buurt in Nijmegen

Nije Veld is dus een buurt in Nijmegen, lieve mensen. Huh echt? Ja, écht! De buurt Nije Veld is bedacht in 1960, toen werd de wijk-en buurtindeling in onze aangepast. In dat jaar werden ook de buurtnamen Bottendaal, Altrade, Biezen en Grootstal geïntroduceerd. Ook sommige buurtgrenzen werden aangepast. De buurt ‘Nije Veld’ bestaat voor het grootste deel uit de buurt Willemskwartier. Ook de Landbouwbuurt en de Muntenbuurt vallen onder Nije Veld.

(Foto: Google Maps)

Waarom kennen veel mensen deze buurtnaam niet? Nou, omdat een aantal nieuwe namen nooit helemaal is ingeburgerd. In de volksmond en in de media, maar ook binnen de gemeentelijke organisatie, is men de oude namen blijven gebruiken om de nieuwe buurten aan te duiden. In plaats van de naam Nije Veld wordt vaak de naam Willemskwartier gebruikt, waarbij niet altijd duidelijk is welk gebied wordt bedoeld.

Hoe zit het nou?

Sinds 1970 worden de wijken in de gemeente Nijmegen aangeduid als stadsdelen en de buurten als wijken. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) doet daar alleen niet aan mee. Straatnamenspecialist Rob Essers: “Over de exacte grenzen bestaat tot op de dag van vandaag onduidelijkheid. Zolang de gemeenteraad verzuimt de namen en de exacte begrenzing vast te stellen, blijft het in een aantal gevallen gissen.”

Wat is jouw Nijmeegse mysterie?

Wil jij ook een keer antwoord op je prangende vraag? Wij van indebuurt houden van mysteries en vooral van het oplossen ervan. Blijf ze dus vooral insturen, leuk!

Lees ook:

Waterkwartier Nijmegen

Mysterie opgelost: Dit is waarom het Waterkwartier niet bestaat

Is het jou al ooit eens opgevallen? Op veel kaarten en bijvoorbeeld Google Maps kun je de wijk Water...
inbraken Nijmegen

In deze wijken in Nijmegen slaan inbrekers het vaakst toe

Goed nieuws: het aantal woninginbraken in Nijmegen is afgenomen! Tussen januari in mei dit jaar werd...
open huizen dag in Nijmegen

Wow: meeste meldingen van overlast in Nederland komen vanuit Nijmeegse wijk

Iedereen vertoefde de afgelopen maanden ‘braaf’ in Tuinesië en Balconia. Veel mensen leren hun buren...

Meer over

Mysteries

adv.