Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: hierom hangen er aparte reclames voor mondkapjes in de stad

Door Jeffrey Hage 22 oktober 2020

Als je de afgelopen maanden door de stad hebt gelopen, heb je ze vast wel gezien. De aparte mondkap borden met de aankondiging dat je voor €8,36 drieënhalve mondkap koopt, of 3 tubes handgel voor de prijs van één. Onze oproep naar wat deze borden betekenen leverde dit antwoord op.

Vanaf 10 juli 2020 hangen er ‘vreemde’ borden in de stad. Want wie koopt er nou een half mondkapje? En waarom die gekke prijzen? En waar haal ik die dingen dan? Antwoord: om jou er bewust van te maken dat er overal om je heen reclame wordt gemaakt! Kunstenaar Eef Veldkamp is verantwoordelijk voor de plaatsing van de borden en probeert je middels deze lichtmastreclame bewust van deze bordreclame te maken.

Lichtmastreclame

Met lichtmastreclame worden de borden bedoeld die aan lantaarnpalen hangen om je ergens naartoe te sturen. Goed voorbeeld: ‘de McDonalds vind je over 500 meter!’. Kunstenaar Eef Veldkamp zag deze borden en de coronapandemie als een goede mogelijkheid om ons bewust te maken van deze bordreclame. Vandaar dat je in de Nijmeegse koopgeul een bord vindt met de tekst ‘Handgel: één voor de prijs van drie. 500 meter rechtdoor’. En vind je bij de ingang van het Valkhofpark de tekst: ‘Nooit meer last van quarantaine? 750 meter naar links’.

Wandelen

Volgens Veldkamp kun je de route die deze kunstzinnige borden aangeven zelfs volgen. Maar de kans dat je op een specifieke plek uitkomt is klein. “Je zou de borden kunnen volgen, maar je komt dan nergens specifiek uit,” zegt Veldkamp. “Het is juist leuk om jezelf te laten verdwalen in de stad, zonder dat je ergens naartoe wordt gestuurd.”

Einddatum

Een einddatum op deze borden is er echter niet. Volgens Veldkamp is het juist mooi als de borden blijven hangen, of als mensen ze mooi vinden zij ze mee naar huis mogen nemen. Natuurlijk gaan wij jullie niet oproepen om de borden mee naar huis te nemen, maar het mag dus wel. Maar zeg nou zelf: als de coronapandemie er ooit op zit en jij hebt zo’n bord binnen hangen, heb je gelijk een mooi verhaal om te vertellen!

huisnummers nijmegen

Mysterie opgelost: hierom beginnen huisnummers in Nijmegen niet altijd bij nummer 1

Stel je voor: je woont op het eerste huis in jouw straat, maar je huisnummer is niet nummer 1. Sterk...

Mysterie opgelost: dit gebeurt er de 150 meter hoge schoorsteen in West

Mysterie: dit is waarom sommige Nijmeegse huizen geblurd zijn op Street View

Meer over

Mysteries

adv.