Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: hierom beginnen huisnummers in Nijmegen niet altijd bij nummer 1

Door Jeffrey Hage 18 oktober 2020

Stel je voor: je woont op het eerste huis in jouw straat, maar je huisnummer is niet nummer 1. Sterker nog: je huisnummer is nummer 7! Hoe dan? Waar zijn die andere 6 nummers gebleven? Dit is ook het geval in de Dunklerstraat in Nijmegen-Oost.

Lezeres Ans Kuipers vraagt zich al een tijdje af waarom de huizentelling in de Nijmeegse Dunklerstraat bij nummer 7 begint. We legden de vraag neer bij de gemeente Nijmegen en kwamen tot de volgende antwoorden.

Dunklerstraat

Een gemeentewoordvoerder legt uit dat het lastig te achterhalen is waarom specifiek de Dunklerstraat bij nummer 7 begint: “Deze huizen zijn gebouwd in de jaren ’30 en zo ver gaat onze huisnummeringopslag niet. Wellicht dat in de jaren ’30 van de vorige eeuw, de straatnaam nog niet vaststond toen de woningen genummerd werden.”

Foto: indebuurt Nijmegen

Mogelijke verklaring

Een mogelijke verklaring die hij heeft is dat er in jaren ’30 nog niet duidelijk was welke huizen er ten Westen van Dunklerstraat 7 zouden komen. “Wellicht was het wel de bedoeling dat Diepbroeckstraat 33, Dunklerstraat 5 zou worden. Of Richard Holstraat 13 zou dan bijvoorbeeld Dunklerstraat 1 zijn, maar datt is niet zeker.”

“Vaak wordt er eerst een inschatting van het aantal adressen gemaakt, voordat er een definitief plan is. Dit gebeurde bijv. ook bij de Muntweg. Daar hebben mensen aan evenzijde nummer 88, terwijl hun buren tegenover ineens nummer 342 hebben! In de Muntweg is toentertijd aan twee kanten tegelijkertijd genummerd, waardoor het daar niet op elkaar aansluit.”

(Foto: screenshot Google Maps)

Nummer 3

Tegenwoordig komt het niet meer voor dat een huis bij nummer 7 begint. Maar nummer 3 komt wel vaker voor. Kottink: “Over het algemeen beginnen we gewoon bij nummer 1, maar soms bouwen we marge in. Dat doen we als het nog niet zeker is of het pand dat ten Oosten of Westen van nummer 3 ligt, aan een andere straat komt te liggen.”

Engie

Mysterie opgelost: dit gebeurt er de 150 meter hoge schoorsteen in West

De 150 meter hoge schoorsteen van de Engie kolencentrale ligt er al een tijdje roestig bij. Dat er i...
Dar

Mysterie opgelost: dit is waarom restafvalzakken en plastic zakken in dezelfde vuilniswagen gaan

Ben jij iemand die netjes z'n afval sorteert, om vervolgens knarsetandend toe te kijken hoe de vuiln...
beton café Jos

Mysterie opgelost: dit doen de betonnen vormen op het plein bij café Jos

Misschien heb jij het je ook wel eens afgevraagd, terwijl je genoot van een speciaalbiertje op het t...

Meer over

Mysteries

adv.