Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: dit is waarom Nijmegen wel carnaval viert en andere steden niet 

Door Carin van der Meij 22 februari 2020

Nijmegen?! Nee, tijdens carnaval spreken we van Knotsenburg. Want ja, ook in Nijmegen vieren we het katholieke feest. Bij ons is het alleen niet zó groot en bekend als in Den Bosch of Breda. En er zijn genoeg mensen die nog nooit carnaval hebben gevierd. Dit zijn voornamelijk Nederlanders van boven de rivieren. Hoe komt het dat sommige steden op zijn kop staan terwijl het in andere steden angstvallig stil is? Wij zochten het uit. 

Carnaval is een katholiek feest en wordt al eeuwen in ons land gevierd. In de zestiende eeuw ontstond door de reformatie echter een tweedeling in ons land, wat ook gevolgen had voor carnavalsvierders.

Religieus feest

Even terug naar de basis: carnaval is van oorsprong dus een religieus feest. Voordat de Vastentijd – ter voorbereiding op Pasen – ingaat, wordt nog even flink feest gevierd. De katholieke kerk was tot aan de zestiende eeuw een volkskerk en carnaval werd in heel het land gevierd. Tot de reformatie.

Protestant vs. katholiek

Met de komst van de protestanten raakte het land verdeeld. Brabant en Limburg bleven in katholieke handen, maar veel steden boven de rivieren stapten over naar deze nieuwe religieuze stroming. Dit is waar wij antwoord krijgen op onze vraag. De protestante kerk moest namelijk niets weten van carnaval en maakte al snel een eind aan dit volksfeest. En waar woonde deze mensen? Juist, veelal boven de rivieren.

Verdeling

Het is dus de katholieke achtergrond die ervoor zorgt dat vooral in Brabant en Limburg nog actiefst carnaval wordt gevierd. Daar ligt Nijmegen natuurlijk heel dichtbij. In het noorden zijn overigens ook steden en dorpen die voor dit feestje te porren zijn, maar wel een stuk minder.

Bronnen: Nu.nl, NPOFocus

Lees ook:

Optocht in NIjmegen

Knotsenburg 2020: alles wat je wil weten over de optocht in Nijmegen

[UPDATE: De optocht in Nijmegen is wegens de slechte weersomstandigheden afgelast. Meer informatie l...

Bijzonder! Zussen brengen ode aan overleden Myrna in carnavalsnummer

Slechts een half jaar geleden eindigde het leven van Myrna Reinhard plotseling: tijdens haar reis do...
Ien Dales carnaval

7 x carnaval in het Knotsenburg van ‘vroeger’

Hebben jullie de website Knotsenburg in Beeld al ontdekt? Wij wel! We vonden hier superleuke Nijmeeg...

Meer over

Mysteries

adv.