Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: dit is waarom er betonnen blokken langs de Energieweg zijn geplaatst

Door Babs Bingen 20 oktober 2019
Lezer Geert Neijenhuis rijdt elke dag over de brug de Oversteek over de Energie- en Neerbosscheweg. Hij mailde ons: “Er wordt aangegeven dat men bezig is daar te vergroenen. Maar ik zie nu langs de weg dat struikjes eruit gehaald worden en beton ervoor in de plaats komen. Ik ben benieuwd naar de logica hiervan.” Wij zochten het uit!

De vraag is dus: waar dienen de betonnen langs de Energieweg, hierboven op de foto, eigenlijk voor?

Diffractoren

De gemeente Nijmegen gaf het verklarende antwoord. Het plaatsen van de betonnen blokken heeft alles te maken met de toename van verkeer na de aanleg van stadsbrug de Oversteek. Op aandringen van de actiegroep West Wil Groene Buffer, dat zijn bewoners uit Hees, Heseveld, Neerbosch-Oost en Waterkwartier, heeft de gemeenteraad besloten compenserende maatregelen te nemen rond de Energieweg en Neerbosscheweg. De gemeente plaatste deze zogenoemde diffractoren die het geluid van het verkeer verminderen.

Wish stones

“Langs de Energieweg zie je die als wish stones, een soort geribbelde stenen. Heel laag maar toch net zo effectief als een geluidsscherm van een meter. Dat is een smalle strook, gras groeit daar gewoon naast. Een diffractor stuurt geluid omhoog. Het voordeel daarvan is dat je met een lage constructie al groot effect hebt.”

“Bij de Neerbosscheweg zie je diffractors in de vorm van een muurtje van ongeveer één meter hoog. Als je met een geluidswal dezelfde geluidsafname had willen krijgen, had die twee tot drie meter hoog moeten zijn. Voor omwonenden zorgt deze oplossing dus voor minder geluid, met behoud van het uitzicht.”

Buurt groener maken

De woordvoerder benoemt bezig te zijn met extra groen in de wijk. “Er komen twee voedselbosjes in de buurt. Daar kan ook natuuronderwijs kan worden gegeven. We zijn ook in gesprek met bedrijven langs de weg om te kijken of daar nog extra groen kan worden gerealiseerd.”

Wij zoeken jouw mysterie

Herken je dit? Je loopt door Nijmegen en je ziet of ontdekt iets waarvan je denkt: waarom is dit eigenlijk? Mail dan vooral naar ons! Wij van Indebuurt zijn dol op mysteries en proberen alles zo goed mogelijk uit te zoeken. Mail jouw mysterie naar [email protected] Vinden we leuk!

Lees ook:

Metterswane Nijmegen

Yes! De sloop van één van de lelijkste gebouwen van Nijmegen is eindelijk van start [VIDEO]

We schreven er al eerder over: het Metterswane gebouw, dat lelijke gebouw recht tegenover het statio...
laadpaal voor elektrische auto's in Nijmegen

Hier vind je laadpalen voor elektrische auto’s in Nijmegen

Met een groeiend aantal elektrische en hybride auto's, stijgt ook het aantal laadpalen voor deze aut...

Binnenkijken in Emily’s torentje: ‘Vanaf de Waalbrug zie je mijn kamer’

Ken je het mooie pand in het centrum van Nijmegen waar pannenkoekenrestaurant 't Hoogstraatje in zit...

adv.