Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: dit is waar de nummers van de buslijnen in Nijmegen op zijn gebaseerd

Door Babs Bingen 16 augustus 2019

Nummer 2, 99 of 331 zijn enkele voorbeelden van lijnnummers van bussen in Nijmegen. Zo op het eerste gezicht lijkt er geen verband tussen de nummers te zijn. Maar is dat ook echt zo? Iemand moet toch ooit deze nummers bedacht hebben en had daar vast een logica achter. Wij zochten het uit!

Voor het oplossen van dit mysterie hebben we even aangeklopt bij Breng, de vervoersmaatschappij in de regio Arnhem – Nijmegen. Een woordvoerder van Breng legt ons uit dat de indeling van de buslijnen eigenlijk historisch zo gegroeid is. Anno 2019 hebben we in onze regio één vervoerder die verantwoordelijk is voor álle buslijnen. Dat was vroeger heel anders. Toen waren er veel meer verschillende kleine bedrijven die bepaalde stad- en streeklijnen verzorgden.

Waarom zien we in de stad vaak lage nummers?

In steden, net als in Nijmegen, vind je vaak vooral lage nummers. “Nijmegen had in het verleden een eigen stadsdienst. Met het indelen van de lijnnummer begin je dan te nummeren bij 1. De meeste stadslijnen zitten daardoor in de range 1 tot 15.”

Maar… de lage nummers rijden óók buiten de stad

Toch zien we ‘onze’ lage nummers niet alleen binnen de stadsgrenzen rijden. “Door de integratie van de stadsbussen met de streekbussen zijn een paar van die stadslijnen streeklijnen geworden. Die rijden dus ook in de verder omgeving van Nijmegen. Denk bijvoorbeeld aan lijn 5 die door Nijmegen maar rijdt maar richting Groesbeek en Beuningen gaat. Zo ook de lijnen 13 en 15 Lent-Wijchen en 14 Nijmegen-Arnhem.”

Hoge nummers rijden óók door het centrum

En andersom geldt het óók zo. Daardoor zien we óók hoge nummers door het centrum rijden. “Hetzelfde geldt voor de streeklijnen, die zijn weer geïntegreerd met de stadslijnen. In het verleden waren er kleine bedrijven die een eigen lijnnummering hadden. Zo reed de fa. Egberts vanuit Millingen aan de Rijn naar Nijmegen. Dit bedrijf werd overgenomen door de Zuidooster, dit ging later weer op in Hermes.”

Lees ook:

Tijdens deze speciale 10-daagse kook je voor je buren (of haal je zelf een maaltje bij ze op)

Houdt jij enorm van koken en lijkt het jou wel wat om een keer jouw specialiteit voor jouw buren kla...
vacatures Action

Krijgen we kassa’s met zelfscan bij de Action in Nijmegen?

Misschien wel de grootste ergernis in de Action: die el-len-lange wachtrij bij de kassa. Wij kunnen ...

Er lopen tijdens intro van de RU 31 (!) eerstejaars Lotte’s door Nijmegen

Hé Lotte! Ga jij volgende week meedoen aan de introductie van de Radboud Universiteit? Dan kun jij m...

adv.