Mysterie opgelost: hiervoor dient de ‘ring’ rond de stam van een boom
De oplettende kijker ziet dat er een weleens een zwarte plastic band rond jonge bomen te zien is. Waar deze…
Nummer 2, 99 of 331 zijn enkele voorbeelden van lijnnummers van bussen in Nijmegen. Zo op het eerste gezicht lijkt er geen verband tussen de nummers te zijn. Maar is dat ook echt zo? Iemand moet toch ooit deze nummers bedacht hebben en had daar vast een logica achter. Zo zit het.
Een woordvoerder van vervoerder Breng legt uit dat de indeling van de buslijnen historisch ‘zo gegroeid’ is. Anno 2022 heeft onze regio één vervoerder die verantwoordelijk is voor álle buslijnen. Dat was vroeger heel anders. Toen waren er veel meer verschillende kleine bedrijven die bepaalde stad- en streeklijnen verzorgden.
In steden, net als in Nijmegen, vind je vaak vooral lage nummers. “Nijmegen had in het verleden een eigen stadsdienst. Met het indelen van de lijnnummer begin je dan te nummeren bij 1. De meeste stadslijnen zitten daardoor in de range 1 tot 15.”
Toch zien we ‘onze’ lage nummers niet alleen binnen de stadsgrenzen rijden. “Door de integratie van de stadsbussen met de streekbussen zijn een paar van die stadslijnen streeklijnen geworden. Die rijden dus ook in de verder omgeving van Nijmegen. Denk bijvoorbeeld aan lijn 5 die door Nijmegen maar rijdt maar richting Groesbeek en Beuningen gaat. Zo ook de lijnen 13 en 15 Lent-Wijchen en 14 Nijmegen-Arnhem.”
En andersom geldt het óók zo. Daardoor zien we óók hoge nummers door het centrum rijden. “Hetzelfde geldt voor de streeklijnen, die zijn weer geïntegreerd met de stadslijnen. In het verleden waren er kleine bedrijven die een eigen lijnnummering hadden. Zo reed de fa. Egberts vanuit Millingen aan de Rijn naar Nijmegen. Dit bedrijf werd overgenomen door de Zuidooster, dit ging later weer op in Hermes.”
In onze gids
Populaire rubrieken