Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: dit betekent het standbeeld met horens op het Danïelsplein

Door Babs Bingen 5 april 2020

Tijdens het vaste blokje om door de wijk, wandelen Lieke van Dijk en haar huisgenoten regelmatig langs een opvallend standbeeld. Hij staat midden op het Daniëlsplein in Heseveld en heeft grote horens. “Wat is het idee erachter?”, vragen Lieke en haar huisgenoten zich af. Wij gingen op onderzoek uit.

Het antwoord vinden we op de website van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. In de kroniek van juli 1990, staat beschreven dat het om een kunstwerk gaat van Wim Korvinus. Op 1 juli in dat jaar werd het werk op het Daniëlsplein onthuld. De zuil met stalen boog staat bij Nijmegenaren ook wel bekend als de ‘Stier van Hees’, de ‘Stemvork’, ‘Eric de Noorman’ of ‘Het Gewei van Heseveld’.

Koloniale verleden

Het werk heeft alles te maken met het koloniale verleden van Nederland in Zuid-Afrika. Op de zuil staat een tekst geschreven in de Zuid-Afrikaanse stammentaal Xhosa. Het is een gedicht dat eerder werd gemaakt door de Zuid-Afrikaanse dichter Vernon Februari. Door de tekst symboliseert het kunstwerk een ode aan het Zuid-Afrikaanse volk. De plaatsing op het Daniëlsplein zou een tegenwicht moeten bieden voor de Bothastraat en Paul Krügerstraat, die een stukje verderop in de wijk te vinden zijn.

Pieter Willem Botha

Deze straten worden namelijk vernoemd naar Pieter Willem Botha en Paul Krüger, beiden oud-leiders van Zuid-Afrika. De Bothastraat is vernoemd naar Louis Botha, de eerste minister-president van de Unie van Zuid-Afrika. Dat was tussen 1910 en 1919.

Paul Krüger

Nog veel eerder, rond 1883, was Paul Krüger de president van Transvaal. Dat was toen een onafhankelijk onderdeel van Zuid-Afrika dat gesticht werd door van oorsprong Nederlandse boeren. Hoewel Krüger voor dat stuk land tegen de Britten streed, voor de onafhankelijkheid en daarom in Nederland als vrijheidsstrijder wordt gezien, pakte hij ‘zijn’ land éérst af van Afrikaanse volken. Daarom is hij bij weinig  Afrikanen een geliefd figuur uit de geschiedenis.

Het kunstwerk op het Daniëlsplein lijkt dus een uiting van respect naar Afrikaanse volken.

Waar verbaas jij je over?

Wat valt jou op Nijmegen? Ben je benieuwd waar dat rare standbeeld vandaan komt of waarom je straat heet zoals-ie heet? Of wil je een andere prangende vraag stellen? Mail jouw mysterie naar [email protected], dan gaan wij het uitzoeken.

Meer Nijmeegse mysteries:

Mysterie opgelost: dit doen die haken op de grond in de Burchtstraat

Alweer een tijdje geleden, kregen wij een mailtje van Nijmegenaar Berry. Hij vraagt zich af wat die ...

Dit was Johannes Vijgh en om deze reden is er een straat naar hem vernoemd

Straatnaambordjes, je vindt ze overal. Maar waarom hebben sommige Nijmegenaren eigenlijk ooit hun ei...

Binnenkijken bij de mysterieuze torens van de Nijmeegse Spoorbrug

Wat gebeurt er eigenlijk in die twee historische gebouwen bij de Spoorbrug? Woont er iemand, of niet...

adv.