Mysterie opgelost: hierom hebben barbershops bij de ingang een gekleurde paal
Waarschijnlijk loop je jouw favoriete barbershop in Nijmegen binnen zonder ook maar een seconde stil te staan bij dat draaiende...
Middenin de woonwijk Hengstdal in Nijmegen-Oost staat in de Eikstraat een Romeinse zuil. Niet omgeven door een mooi plein, park of historisch gebouw. Maar gewoon tussen de huizen, parkeerplaatsen en auto’s. Wat doet deze opvallende verschijning daar?
De zuil heeft alles te maken met de rijke geschiedenis van onze stad. We gaan even terug naar de Romeinse tijd. De zuil is namelijk een kopie van de Romeinse zuil die 100 jaar na Christus exact op deze plek 100 na Christus heeft gestaan. In die tijd stond de zuil op de binnenplaats van een centrale markthal. Waar nu huizen staan, was vroeger dus een gigantisch Romeins gebouw waar markt werd gehouden. Leuk detail: het is het grootste Romeinse gebouw dat ooit in Nederland heeft gestaan, lezen we op de bijhorende bordjes in Oost. Het werd ‘het forum’ genoemd.
Het was een galerij van stenen gebouwen rond een groot plein. De afmetingen: 166 bij 137 meter! Het binnenplein had een vloer van planken. Die rustten op tienduizenden paaltjes. In de galerij vond je winkeltjes. De plek was bedoeld als centrale markt voor bewoners van de omgeving. Burgers uit de stad, boeren van het platteland en soldaten uit de legerplaats. Handelaren en boeren verkochten hier hun producten. Het zag er ongeveer zo uit:
Een flink gebouw dus. En nog leuker is dat de plattegrond van het gebouw vandaag de dag te vinden is op straat. Het forum lag met de voorkant aan een weg die we nu kennen als de Ubbergseveldweg. De achterkant van het gebouw lag ongeveer ter hoogte van de huidige Populierstraat. In die huidige Nijmeegse straten vind je nu strepen op de weg, als markering van waar het forum liep. Kijk maar:
Terug naar die gigantische zuil in de Eikstraat. Op de zuil staat de tekst: “Keizerzuil Marktgebouw. Rond 100 opgericht door de soldaten van het tiende legioen. In 2011 opnieuw opgericht door Nijmegenaren.” We kunnen de zuil dus zien als een symbool voor de rijke Romeinse geschiedenis van Nijmegen en een aandenken aan het grote forum in die tijd.
Wat valt jou op in de stad? Ben je benieuwd waar die rare steen vandaan komt of waarom een straat zo heet? Of wil je een andere, prangende vraag stellen? Mail jouw mysterie naar [email protected], dan gaan wij erachteraan!
In onze gids
Populaire rubrieken