Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: dit is waarom alle lantaarnpalen op stadsbrug de Oversteek één voor één aan gaan

Door Thijs Stevens 8 december 2018

Iedere avond, rond het tijdstip van zonsondergang, gaan op de Oversteek lichtmasten aan. Er staan 48 paren lichtmasten op de brug en dat aantal is niet zomaar een getal..

Geallieerde militairen

Op de plek waar nu onze nieuwe stadsbrug de Oversteek staat, precies daar staken op 20 september 1944 Amerikaanse militairen de Waal over. Tijdens operatie Market Garden sneuvelden 48 geallieerden tijdens deze ‘Waalcrossing’. Om de militairen te eren, staan er nu op de brug 48 paren lichtmasten.

Sunset March

Om het eerbetoon nog meer kracht bij te zetten loopt er iedere dag (!) tenminste één veteraan de Oversteek over in het tempo waarin de lichten aangaan. De reden dat de lampen dus per paar gaan schijnen, is om de trage mars te symboliseren. De oversteek van deze veteraan heet de Sunset March en wordt sinds 19 oktober 2014 iedere dag gelopen: al meer dan 1500 keer dus.

Voor alle veteranen

Met het initiatief willen veteranen niet alleen de Amerikaanse militairen herdenken die voor onze vrijheid hebben gezorgd, maar ook de veteranen die ergens anders in de wereld hebben bijgedragen en nog steeds bijdragen aan vrede en vrijheid.

49 militairen

Ben me aan het voorbereiden op het gesprek woensdagmorgen met de NOS over project De Oversteek. Dat doe ik uiteraard bij…

Posted by The Crossing on Tuesday, 16 September 2014

Op het oorlogsmonument staan inmiddels 49 namen, in plaats van 48. Jack D. Howard sneuvelde op 21 september 1944 in de buurt van Visveld, maar zijn naam is op het nieuwe monument toch gehandhaafd. Van Norris B. Case staat niet met zekerheid vast dat hij op 20 september 1944 bij de oversteek is overleden, maar zijn naam is wel op het nieuwe monument toegevoegd.

Samen lopen

Iedere veteraan mag de Sunset March lopen en er zijn dan ook al enorm veel militairen die dit hebben gedaan, zowel uit binnen- als het buitenland. Ook is het mogelijk om als belangstellende aan te sluiten bij de veteraan/veteranen. Het gebeurt dan ook vaak dat er een hele groep mensen de brug oversteekt, om eer te betuigen aan alle overleden en actieve veteranen. Voel je dus ook vrij om een keer aan te sluiten tijdens de Sunset March. Hier vind je meer informatie.

Lees ook:

nijmegen tweede wereldoorlog

De Waalcrossing tijdens Operation Market Garden: dit gebeurde er 75 jaar geleden

Vandaag vond precies 75 jaar geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog de Waalcrossing tijdens Operatio...

Prachtig: 5 x keimooie foto’s van onze Nijmeegse bruggen

In Nijmegen hebben we een prachtige rivier met iconische bruggen. Fotograaf Ruud van Wylick legde de...

Meer over

Mysteries

adv.