Video: dit gebeurt er in onze Kruittoren in het Kronenburgerpark
Heb jij je ook weleens afgevraagd wat er allemaal in de iconische Kruittoren in het Kronenburgerpark gebeurt? Kunstenaar Johan van…
Het is het perfecte weer om een lekkere herfstwandeling te maken. Nijmegenaren die weleens door het Kronenburgerpark wandelen hebben misschien al gezien: de oude kruittoren in het Kronenburgerpark staat in de steigers! Dit is waarom.
Niet de gemeente Nijmegen, maar Stichting Monumentenbezit is eigenaar van de Kronenburgertoren. Bouwkundig projectleider van de stichting Robin Koot legt uit dat er geen grootse veranderingen plaatsvinden: “Het gaat om onderhoudswerkzaamheden.”
Tijdens het onderhoud worden meerdere onderdelen van de toren aangepakt. Zo herstellen ze loszittend of ontbrekend metselwerk aan de kantelen. Dat is getand muurwerk aan de bovenkant van de toren. Ook worden stukken voegwerk en natuursteen hersteld. Daarnaast wordt de dakbedekking van de omloop gerenoveerd.
Tot slot krijgt de oude kruittoren een likje verf. Denk bijvoorbeeld aan de rood-zwarte ‘deurtjes’ bij de ramen van de toren. De windvaan bovenop de toren wordt niet overgeslagen en opnieuw verguld. Dat klinkt veelbelovend!
Tekst loopt door onder foto
Dat de Kronenburgertoren af en toe hersteld moet worden, is niet gek. De toren werd namelijk al in 1426 gebouwd als verdedigingstoren en was onderdeel van de Nijmeegse stadsmuur. In de loop van de tijd werd het steeds krapper en benauwder binnen de stadsmuren van Nijmegen en de muur werd afgebroken. In 1885 werd het mooie Kronenburgerpark rondom de toren aangelegd.
Vandaag de dag wordt de toren gebruikt als atelier. Kunstenaar Johan van Dinteren heeft er al bijna veertig jaar zijn atelier. Dat is niet alles, want zijn vrouw Joset heeft er Grootmoeders Keukenmuseum op de onderste verdieping samen met een koffie- en theehuisje.
Als de werkzaamheden verlopen zoals gepland, zal de oude kruittoren eind november weer in volle glorie te zien zijn.
In onze gids
Populaire rubrieken