Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Eindelijk duidelijkheid: zo spreek je Popocatepetl uit

Aangeboden door Popocatepetl 6 juni 2019

“Wij eten vanavond lekker Mexicaans bij Popo… Popoca… eh…”. Herkenbaar? Wij vroegen aan de mensen van Popocatepetl zélf om eens uit te leggen hoe het nou precies zit. Zo sta jij nooit meer voor paal bij je vrienden!

Rokende vulkaan

Popocatepetl, hoe verzin je het? “De Volcán Popocatépetl is een actieve vulkaan en met 5426 meter hoogte de op een na hoogste berg van Mexico. Vroeger spraken de mensen in Mexico geen Spaans maar Nahuatl, de oorspronkelijke taal. In die taal betekent Popocatépetl ‘Rokende Berg’. De vulkaan Popocatépetl ligt 70 kilometer ten zuidoosten van Mexico-Stad, en wordt door Mexicanen vaak liefkozend Popo genoemd.

Popocateptl. Beeld: Popocatepetl

Prachtig verhaal

En, er zit nog een prachtig mythisch verhaal aan de naam van de vulkaan. “Volgens de Azteekse mythologie was Popocatépetl een krijger die verliefd was op de mooie Iztaccíhuatl. De vader van Iztaccíhuatl beloofde dat Popocatépetl met haar mocht trouwen nadat hij zou terugkeren van een oorlog. Omdat Iztaccíhuatl’s vader ervan uitging dat hij toch niet levend zou terugkeren, vertelde hij zijn dochter dat Popocatépetl was overleden. Iztaccíhuatl was verschrikkelijk verdrietig en overleed uiteindelijk aan een gebroken hart. Maar, Popocatépetl keerde terug! Toen hij zag dat zijn geliefde was overleden, stierf ook híj van verdriet. De goden veranderden hen daarna in de berg Iztaccíhuatl (slapende vrouw), en de vulkaan Popocatépetl.”

Zó spreek je het uit

Oké, prachtige verhalen. Maar, hoe spreek je het woord nou uit?! “De juiste uitspraak is:
Po – po – ka – tep – ettel,
of (afhankelijk van waar je de klemtoon legt),
Po – po – ka – te – pettel.

“We hebben natuurlijk al een heleboel leuke varianten gehoord, zoals ‘Pipocatipetelie’, ‘Popocalypo’ en ‘Popocatedinges’. Voor de mensen die deze tongbreker echt te pittig vinden: Popo mag gelukkig ook!”

Lees ook:

Heerlijk! 7 x van deze Mexicaanse gerechtjes geniet je bij Popocatepetl (foto’s)

Voor wie toe is aan een avondje uit eten in zomerse sferen hebben we goed nieuws! Wij doken namelijk...

Smullen! Deze 7 Mexicaanse gerechten van Popocatepetl bezorgt Deliveroo in Nijmegen

De dagen worden korter, het is koud buiten: tijd om de tropical vibes in huis te halen met lekker Me...

Meer over Popocatepetl ontdekken?

Popocatepetl mexicaanse restaurants

Gesloten17:00 - 23:00

Van Welderenstraat 92, Nijmegen

Bekijk meer:mexicaanse restaurants

 

adv.