Mysterie opgelost: Dit is waarom het Waterkwartier niet bestaat

Door Janneke van Bergen 2 februari 2019

Is het jou al ooit eens opgevallen? Op veel kaarten en bijvoorbeeld Google Maps kun je de wijk Waterkwartier niet vinden. En guess what? Waterkwartier blijkt officieel helemaal niet te bestaan!

Waterkwartier is synoniem voor Biezen

Als je de geschiedenis van de beroemde Nijmeegse wijk induikt ontdekken we dat ‘Waterkwartier’ tijdens de Woningtelling van 1956 de benaming was voor de huidige wijk Biezen. In de stratenlijst van Rob Essers lezen we verder dat bij de volkstelling in 1960 de naam Waterkwartier is gewijzigd in Biezen. Maar de buurtnaam Waterkwartier wordt nog altijd gebruikt als synoniem voor de wijknaam Biezen.

‘De naam Waterkwartier bestaat niet’

We checken deze informatie ook nog even bij Rob Essers zelf. “Het klopt dat de naam Waterkwartier officieel niet bestaat”, aldus de Essers. “De gemeenteraad heeft de naam Waterkwartier nooit formeel vastgesteld. Dit betekent dat de schrijfwijze (met of zonder lidwoord) en ligging (geometrie) niet in een brondocument terug te vinden zijn en dat het Waterkwartier in de woonplaats Nijmegen niet voorkomt in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Zolang een raadsbesluit ontbreekt, blijft de onduidelijkheid voorbestaan.”

Zou het niet geweldig zijn als de naam Waterkwartier gewoon officieel vast wordt gelegd? Of is er misschien een reden waarom dit niet is gebeurd? Laat het ons vooral weten! Stuur een e-mail naar [email protected].

Wij lossen jouw mysterie op!

Veel meer toffe Nijmeegse mysteries vind je hier. Heb jij nu ook een Nijmeegs mysterie? Iets wat je opvalt in de stad? Of iets wat vragen oproept? Laat het ons weten! Wij lossen graag jouw mysterie op.

Lees ook:

Linders Nijmegen

Hennie Linders krijgt kippenvel van Nijmegen

Noem zijn winkel geen supermarkt want dat vindt ie niet fijn. De zaak van Nijmegenaar Hennie Linders...
Radio Baccara Nijmegen

Bij Radio Baccara knalt er alleen maar gezelligheid uit de speakers

Klein maar fijn en vooral gezellig. Dat is de juiste omschrijving voor het piepkleine bovenkamertje ...
Nijmeegse Annie

Nijmeegse Annie uit Waterkwater heeft altijd bereik

Ze woont in de Niersstraat in Nijmegen en heeft haar 'hert' aan Nijmegen verpand. Nijmegenaar van de...

adv.