De Lange Hezelstraat heeft goud in handen (lees hier waarom)

Door Janneke van Bergen 7 maart 2018

De oudste winkelstraat van Nederland, de Lange Hezelstraat, wordt in de schijnwerpers gezet. Dat is het plan van de gemeente Nijmegen. “De geheimen van deze straat moeten veel meer verteld worden”, zegt wethouder Binnenstad, Ben van Hees. “Aan het einde van dit jaar moet iedereen kunnen zien dat dit de oudste winkelstraat van Nederland is.” 

‘De Lange Hezelstraat heeft goud in handen’

In het plan van aanpak van de gemeente Nijmegen lezen we dat De Lange Hezelstraat goud in handen heeft. Van Hees: “Alle steden moeten hun best doen bezoekers naar hun stad te halen. Het blijkt dat bezoekers graag afkomen op iets wat authentiek is of historie ademt, en dat doet de Lange Hezelstraat. Er zit zoveel in deze straat. Je leert wat èn je beleeft wat. Dat verleden van deze straat moeten we veel meer gaan uitstralen.”

Panden moeten meer uitstralen over hun verleden

De gemeente wil graag dat de panden in de Lange Hezelstraat aan de bezoekers laten zien wat het verleden van de panden is. Dat kan bijvoorbeeld door een pandbiografie. Bij Het Lemke is een voorbeeld zichtbaar van een pandbiografie in de etalage. Ook is de gemeente van plan om oude pandnamen terug te brengen op de gevels, zodat wij allemaal kunnen zien wat er vroeger in zat. Wist je bijvoorbeeld dat de Spar in de Lange Hezel vroeger een postkantoor was? Daar schreven wij eerder een artikel over.

geheim Spar

Toen in Nijmegen: Het geheim van de Spar in de Lange Hezelstraat

Gaan jullie wel eens boodschappen doen of een broodje scoren bij de Spar? Let dan even goed op. Want...

Keldervignetten en augmented reality

In het plan is ook te lezen dat men wil gaan werken met keldervignetten. Bezoekers van de oudste straat van Nederland kunnen dan precies zien welke panden toegankelijke kelders hebben. Met augmented reality kan via een filmpje de historie van een pand of kelder nog extra intens worden beleefd. “Via een QR-code in de etalage kan iedere bezoeker via zijn eigen smartphone toegang krijgen tot deze content.” Maar eerst gaat een aanjaagteam werken aan het ‘kelderplan’. Dit plan is er speciaal voor vastgoedeigenaren en ondernemers die overwegen om hun kelder meer te gaan gebruiken. Ondernemers kunnen subsidie krijgen uit de Innovatieregeling Binnenstad 2017-2018.

Festivals en proeverijtjes

De Lange Hezelstraat is met al z’n historische verhalen en panden de perfecte straat voor locatietheater. Ook denkt het aanjaagteam aan geocoaching, een escape room of een speciale game. In de gemeentelijke plannen lezen we ook dat de cultuurhistorie van onze prachtige winkelstraat letterlijke ‘geproefd’ kan worden. Van Hees: “Lunchrooms, restaurants en cafés uit de Lange Hezelstraat zouden bijvoorbeeld samen een proeverij kunnen organiseren waarbij ze teruggrijpen op recepten uit het verleden. We gaan graag alle ideeën bespreken met de betrokken ondernemers en eventueel doorontwikkelen.”

Broodje Lange Hezelstraat

Ook onderdeel van het plan van aanpak is het ‘Broodje Lange Hezelstraat’. “Je kunt hierbij denken aan een door bakkers uit de straat gemaakt broodje op basis van een Romeins recept.” Wij van indebuurt komen graag proeven!