Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Om de rillingen van te krijgen! Op deze Nijmeegse plekken ‘spookt’ het

Door Sophie van den Boogaard 23 oktober 2020

Heb jij ook wel een een enorm unheimlich gevoel als je een huis in loopt? Of weet je van verhalen dat er vreselijke dingen zijn gebeurd en voel je die vibes nog steeds? Voor de durfals die niet vies zijn van een beetje horror: op deze plekken in Nijmegen spookt het!

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Het Besienderhuis

Besiendershuis Nijmegen
(Foto: indebuurt Nijmegen)

Aan de Waalkade vinden we het Besienderhuis. Dit huis staat er al sinds 1525 en heeft een duistere geschiedenis. Op de website van Omroep Gelderland lezen we dat de eerste echte bewoner van het Besiendershuis Wouter Kolf heette. In 1603 is Wouter Kolf met zijn vrouw in het Besiendershuis gaan wonen. Hij besloot er een gezin te stichten, maar dat liep niet goed af. Jan-Wieger van den Berg, kunstenaar-conservator van het huis, zegt: ‘De dood achtervolgde Wouter Kolf.’ Maar liefst drie van Wouter Kolf’s vrouwen zijn gestorven in het huis, de derde zwanger van zijn kind. Mensen die later in het huis verbleven geven aan een ‘vreemde aanwezigheid’ te voelen. Er zijn voorwerpen die in het huis bewegen en vreemde geluiden die opeens te horen zijn. Al met al mega spooky dus!

Spook op de van ’t Santstraat

van 't santstraat
(Foto: indebuurt Nijmegen)

Ook aan de van ’t Santstraat in Nijmegen spookt het. Het verhaal begint in mei 1936, toen de familie Lammerinks op de Van ’t Santstraat 67 woonde. Volgens de Gelderlander en het Provinciaal Geldersch Nijmeegsch Dagblad begon het allemaal toen het zoontje van het gezin eind maart van een onbekende man op straat een snoepje had aangenomen. Vanaf toen hoorde het jongetje in zijn slaapkamer vreemde geluiden: iedere avond tussen 19:30 en 20:30 klonk er geheimzinnig geklop en slepende voetstappen. Het bange jongetje mocht bij zijn ouders in bed slapen, maar de klopgeest bleek het op hem gemunt te hebben en verhuisde mee. Toen zijn ouders sliepen begon het bed een vreemde slingerende beweging te maken. “Het was alsof er een rat heen en weer rende tussen de spiralen van de matras”, verklaarde de familie Lammerinks. Brrrr!

Nieuwe Nonnendaalseweg

(Foto: Google Streetview)

Aan de Nieuwe Nonnendaalseweg vinden we ook een spookhuis met een luguber verhaal. Aan De Gelderlander vertelt bewoner Bilal: “Op een regenachtige avond zag ik buiten achter het raam het gezicht van een man. Eigenlijk kan dat niet, want ik woon op de eerste verdieping. Hij had een normaal, onopvallend gezicht, het hoofd iets kalend. Ik schatte hem iets ouder dan 40. Die ogen vergeet ik nooit meer, die leken wel zwart.” Bilal ging op onderzoek uit en liet zich door een oude buurvrouw vertellen dat het pand al tien jaar leegstond. De laatste bewoners kwamen uit het voormalige Joegoslavië: twee mannen en een vrouw. De vrouw en één van de mannen werden in 2001 allebei vlak achter elkaar vermoord in de Wolfskuil. Toen Bilal een foto te zien kreeg van het mannelijk slachtoffer schrok hij: het was precies het gezicht dat hij had gezien. Er gebeurde nog veel meer rare dingen in zijn huis: het hele verhaal lees je bij De Gelderlander.

De Duivelsberg

Het uitzicht vanaf de Duivelsberg (Foto: indebuurt Nijmegen)

Ook bij de eeuwenoude Duivelsberg horen we van meerdere kanten dat het er spookt, vooral bij de zwarte poel waar vroeger heksen werden verdronken. Verscholen tussen de bomen liggen twee – bijna onvindbare – zwarte waterpoelen, in de volksmond ‘heksenkolken’ genoemd. Hier werden vroeger vrouwen die voor heks werden aangezien verdronken. Op de top van een van de drie heuvels werden heksen op de brandstapel gedood. Mensen die er gevoelig voor zijn merken dat ze worden gevolgd als ze door het bos lopen en men ziet ook lichtjes en dingen wegschieten in het niets. Je moet er maar tegen kunnen!

Spookhuis Parkweg

spookhuis
Het spookhuis in 2018, voordat het opgeknapt werd (Foto: indebuurt Nijmegen)

Ken je het spookhuis aan de Parkweg? Het ziet er heel spooky uit! Daarom zochten wij uit wat ermee aan de hand is. We hoorden geruchten over het feit dat het er wel degelijk spookt, maar als we op onderzoek uitgaan komen we niet verder dan dat het pand vroeger werd bewoond door een kloosterorde, en daarna dienstdeed als baksteenfabriek, Belgisch consulaat, en de populaire nachtclub Lord Nelson. Op dit moment worden er trouwens appartementen in dit gebouw gerealiseerd: je kunt er straks dus wonen. Zou jij het durven?

Waar in Nijmegen spookt het nog meer?

Heb jij iets raars meegemaakt in Nijmegen? Of heb je ergens een vreemd gevoel bij en wil je weten hoe het zit? Laat het ons weten, dan gaan we op onderzoek uit!

Lees ook:

Freaky: zo ziet de martelkelder onder het stadhuis eruit (foto’s)

Nijmegen heeft een rijke geschiedenis, dat weten we inmiddels. Maar wist je ook dat er onder het sta...
spook heks Stevenskerk Peter Kuijpers

Hoe de geest van een overleden heks rondspookt bij de Stevenskerk

Naar aanleiding van een ander artikel over 'lugubere' plekken in Nijmegen kregen wij een tip over ee...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.