Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

7 x Deze Nijmeegse plekken zijn ongeveer 100(!) jaar oud

Door Eveline de Boer 16 februari 2020

Een historische stad als Nijmegen heeft natuurlijk een flink aantal oude gebouwen met prachtige nostalgische verhalen. Sommigen zijn al honderd jaar oud! Heb jij een opfrisser nodig van wat er eigenlijk vroeger gebeurde in Nijmeegse historische panden? Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis gaf ons weer nuttige informatie. Hier dus een lijstje van rijksmonumenten die in de negentiende en twintigste eeuw gebouwd zijn. 

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Arsenaal

Het prachtige pand het Arsenaal werd gebouw tussen 1820 en 1824. Toen het af was, werd het gebruikt als artilleriehuis. Hierna werd het Arsenaal deel van de Mariënburgkazerne. Het pand was eigendom van de gemeente Nijmegen. Zij vestigde er vervolgens een stadswerkplaats in. Later heeft het pand onder andere nog gefunctioneerd als werkplaats voor het politiebureau en het bureau voor gevonden voorwerpen en rijwielen.

Nu kennen we het pand voornamelijk als restaurant. In 2003 opende namelijk in de ene helft het Arsenaal 1824 en in de andere helft kwamen de Europese Stichting Joris Ivens, Nijmegen Blijft in Beeld, Dziga en nog veel meer. In het midden van het grote gebouw is een doorgang gemaakt die de Moenenstraat met de Marikenstraat verbindt.

arsenaal terras
(Foto: indebuurt Nijmegen)

Meer over Arsenaal 1824 ontdekken?

Arsenaal 1824 restaurants en horeca

Geopend10:00 - 00:00

Arsenaalpoort 1, Nijmegen

Bekijk meer:restaurants en horeca

Landhoofd

Het Landhoofd werd aan het einde van de negentiende eeuw, tijdens de bouw van de spoorbrug, gemaakt als militair verdedigingswerk. En hoe vet: ons Nijmeegse Landhoofd is één van de laatst overgebleven landhoofden in Nederland. Wist je trouwens dat de Spoorbrug waar het Landhoofd onderdeel van is, de allereerste brug over de Waal in Nijmegen. De Waalbrug kwam er namelijk pas in 1936.

Benieuwd naar hoe het Landhoofd er van binnen uitziet? Het is nu namelijk in beheer van Peter Daanen. Hij gebruikt één van de ruimtes om er muziek te maken met zijn versschillende bands. We mochten bij hem binnen kijken, en dat leverde dit leuke artikel op. Ook jij kan een keertje binnen kijken in dit unieke gebouw. Er worden namelijk eens in de twee weken op zondag rondleidingen gegeven voor een stukje verborgen Nijmeegse geschiedenis.

(Foto: indebuurt Nijmegen)

Canisius College

Architect Nicolaas Molenaar ontwierp het grote gebouw aan de Berg en Dalseweg als internaatsgebouw. In 1900 verhuisde de Jezuïeten van jongenskostschool Aloysiuscollege naar Nijmegen. Duitse Jezuïten vestigde zich in het complex. Het Canisius College, één van de zes in Nederland gestichte jezuïetencolleges, vormde een wereld op zich waar behalve aan onderwijs veel aandacht werd besteed aan godsdienstige en culturele vorming om hoogopgeleide katholieken te ontwikkelen.

Bij de verhuizing naar Nijmegen werd de naam St. Aloysius College veranderd in Canisius College. Door de Mammoetwet van 1968, werden meisjes en jongens in het onderwijs gemengd en gehuisvest in verschillende gebouwen. In 1980 kwam het Canisius College daarom vrij. Daarna heeft het nog enkele bedrijven en scholen gehuisvest. Inmiddels staat een groot deel van het gebouw leeg. Benieuwd naar hoe het er nu van binnen uitziet? Check dat hier.

(Foto: indebuurt Nijmegen)

LIMOS-kazerne

De Krayenhoffkazerne is een voormalige kazerne in Nijmegen. Hij werd in 1905 geopend, samen met de Snijderskazerne, aan de Groesbeekseweg. De kazerne werd geopend als Eerste Infanterie Kazerne en werd in 1934 vernoemd naar Cornelis Rudolphus Theodorus Krayenhoff. In 1951 werd het complex, samen met de nabijgelegen Prins Hendrikkazerne en Snijderskazerne, in gebruik genomen door de Luchtmacht Instructie en Militaire Opleidingen School (LIMOS). Vanaf 2002 is het complex een woongebied geworden en ook vinden we er nu restaurant In de Kazerne.

Foto: indebuurt Nijmegen

Meer over In de kazerne ontdekken?

In de kazerne restaurants en horeca

Geopend11:00 - 23:00

Molenveldlaan 146, Nijmegen

Bekijk meer:restaurants en horeca

Café Trianon

Dit oude café aan de Berg en Dalseweg stamt uit 1910. Op de website van Trianon lezen we dat het pand deel uit maakte van het Depot van de Amersfoortse Phoenixbrouwerij, dat bestond uit een slijterij met bovenwoning, een café en een bottelarij. Het interieur van het oude café is grotendeels bewaard gebleven, wat zorgt voor een historische sfeer in het gezellige café.

Posted by Trianon on Thursday, 30 May 2019


Meer over Café Restaurant Trianon ontdekken?

Café Restaurant Trianon cafés

Geopend15:00 - 02:00

Berg en Dalseweg 33, Nijmegen

Bekijk meer:cafés

De Vereeniging

In 1882 werd de particuliere sociëteit De Vereeniging opgericht. Zij kregen een concertzaal aan het Keizer Karelplein. Rond 1900 bleek al snel dat het pand zijn beste tijd gehad had. Dirigent Willem Mengelberg besloot niet meer te spelen voor Nijmegen als er niks aan het pand veranderde.

In 1914 begon toen de bouw van de nieuwe concertzaal: De Vereeniging. Onlangs is de concertzaal opnieuw gerenoveerd. Het resultaat daarvan zie je hier.

vereeniging Grandcafé
Foto: Google Maps

Meer over Concertgebouw de Vereeniging ontdekken?

Concertgebouw de Vereeniging theaters

Geopend11:00 - 22:00

Keizer Karelplein 2D, Nijmegen

Bekijk meer:theaters

Huize Heyendaal

Waar je nu het Radboud UMC en de universiteit vindt, vond je vroeger het gigantische landgoed van Huize Heyendael. Het huis zoals we het nu kennen werd gebouwd door Franciscus Johannes Jurgens uit Oss. De welvarende familie Jurgens was eigenaar van een belangrijke margarinefabriek in Oss (later Unilever).

Tussen 1912 en 1914 lieten ze dan ook deze imposante villa bouwen, onder de naam Huize Heyendael. Het huis is nu in gebruik als vergadercentrum voor de Radboud Universiteit en het UMC. Ook vind je op de beneden verdieping, in de voormalig bibliotheek, en een restaurant.

(Foto: via Google Maps)

Lees ook:

Toen in Nijmegen: hiervoor diende het Ketelhuis in Nijmegen-Lent

Heb je ook wel eens dat je ergens langs loopt, fiets of rijdt en je eigenlijk gelijk afvraagt: wat g...

Toen in Nijmegen: deze bekende toren hield de vijand buiten de muur

Het torentje in het Valkhofpark is bij veel Nijmegenaren bekend. Met prachtig uitzicht over de waal ...
Kronenburgerpark

Toen in Nijmegen: deze kraakheldere foto van het Kronenburgerpark komt uit 1885 (!)

Van het Kronenburgerpark krijgen wij trotse Nijmegenaren nooit genoeg. We vonden een wel heel pracht...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.