Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

7 x dit hoor je een Nijmegenaar echt niet zeggen

Door Babs Bingen 1 april 2020

Een echte Nijmegenaar kun je herkennen aan een zacht Nimweegse accent of de typisch Nijmeegse woorden die iemand gebruikt. Er zijn namelijk dingen die geen enkele Nijmegenaar zou zeggen. Bijvoorbeeld de volgende dingen. 

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

‘Maastricht is de oudste stad van Nederland’

De Waagh middeleeuwen
(Foto: indebuurt Nijmegen)

Dit hoor je een Nijmegenaar echt niet zeggen. Want wij weten allemaal: wij zijn het oudste! En wij zijn er maar wat trots op. In het jaar 89 kreeg Nijmegen al Romeinse stadsrechten, in tegenstelling tot Maastricht. Voor de bepaling van de oudheid van een stad zijn de Romeinse stadsrechten cruciaal. Wil je precies weten hoe het zit? Lees dan even dit artikel.

‘Voetbalclub NEK’

documentaires over N.E.C.
(Foto: indebuurt Nijmegen)

Sommigen doen het misschien fout, maar Nijmegenaren niet. Wij zouden nooit maar dan ook nooit NEK in plaats van Eniessee (N.E.C.) zeggen. Wij Nijmegenaren zeggen altijd: ‘Een nek zit hier (wijzend naar je nek), en Eniessee zit hier (wijzend naar je hart).

‘V*tesse is dé club’

weekend doen
(Foto: ANP)

Nu we toch in voetballand zijn… V*tesse is geen populair woord onder Nijmegenaren. Ook al zijn we een vredelievend stadje en soms net een groot dorp: de geel-zwarte club aanhangen past niet bij ons. Als Nimwegenaar ben je voor rood, swert en groen!

‘Nijmegen is alleen leuk als je er studeert?’

(Foto: indebuurt Nijmegen)

Nee, dit zou een Nijmegenaar nóóit zeggen. Want Nijmegen is niet alleen een vet leuke studentenstad. Weet je wel hoeveel ex-studenten hier blijven hangen en nooit meer weg willen? Niet alleen omdat ze hier een superleuke tijd hebben gehad, maar ook omdat Nijmegen voor alle leeftijden wat te bieden heeft.

‘Het Keizer Karelplein is het engste plein óóit’

(Foto: indebuurt Nijmegen)

Oké, we snappen heus wel dat voor mensen buiten onze stad rijden over het Keizer Karelplein een uitdaging is. Maar wij Nijmegenaren hebben de aparte rotonde hartstikke goed onder de knie. We vinden het niet eng en weten precies hoe we er veilig overheen rijden.

‘Ik pak de tram effe’

Dit lijk heel logisch, want niemand van ons heeft ooit een tram kunnen pakken in Nijmegen. Maar wist je dat we er ooit wel een hadden? Kijk maar in de video hierboven! Je leest er meer over in dit artikel.

‘Ik ben op vakantie tijdens de Vierdaagse’

(Foto: Indebuurt Nijmegen)

Of je de Vierdaagse loopt, of alleen feest gaat vieren tijdens de Vierdaagsefeesten: tijdens de Zomerfeesten blijft elke Nijmegenaar thuis. Zomervakantieplannen maken we ruim van tevoren, nóóit in de Vierdaagseweek. Want dan willen we in onze eigen stad zijn. Hoe het ook alweer zit met de timing van de Vierdaagse, lees je hier.

Vanwege de coronamaatregelen vragen veel mensen zich af of de Vierdaagse van 2020 doorgaat. Hier lees je het laatste nieuws over de organisatie van de wandelmarsen en de feesten:

Vierdaagse 2020 Nijmegen

Dit is het laatste nieuws over de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten 2020

Alle evenementen waarvoor een vergunning nodig is, zijn vanwege het coronavirus in ieder geval tot 1...

Lees meer:

Thuiswerktips van docent Dirk: ‘Werk je thuis, let dan hier op’

Thuis je (school)werk doen, het is voor iedereen wennen. Voor kinderen, studenten maar ook voor oude...

Berenjacht in Nijmegen: hier vind je knuffels voor het raam

Op sociale media roepen mensen op om een teddybeer voor je raam of op je vensterbank te plaatsen. Di...
De Waalbrug

Wonen met uitzicht: dit miljonairsappartement staat nu te koop aan de Waalkade

Droomt niet iedere Nijmegenaar van een nederig stulpje met uitzicht op het water én de Waalbrug? Op ...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.