Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Feiten en cijfers: zoveel Nijmegenaren leven in armoede

Door Babs Bingen 10 september 2019

In 2017 leefden er bijna 939 duizend Nederlanders in armoede. Dat is ongeveer 5,7 procent van de bevolking, zo meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau. Hoe zit dat in Nijmegen?

Dat klinkt jammer genoeg als een grote groep mensen. Gelukkig hebben we ook goed nieuws: het aantal armen nam in de afgelopen jaren door de aantrekkende economie wel af. In 2013 waren er namelijk nog ruim 1,2 miljoen armen in Nederland.

Wanneer leef je in armoede?

Volgens het planbureau leeft een persoon of gezin in armoede wanneer het inkomen niet voldoende is voor het ‘niet-veel-maar-toereikendcriterium’. Dit criterium is gebaseerd op de minimale kosten van wonen, voeding, kleding en verzekeringen, een klein bedrag voor ontspanning en nog een budget voor sociale activiteiten. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld een lidmaatschap van een sportvereniging of een korte vakantie. In 2017 lag het criterium voor een alleenstaande op een budget van 1135 euro per maand.

Hoe zit het in Nijmegen?

In de gemeente Nijmegen leefden in 2017 in totaal 11089 mensen in armoede. Dat is 7,2 procent van het totale aantal inwoners. Binnen deze categorie ontvangen 3405 Nijmegenaren een uitkering. Dat is 20,3% procent van het totale aantal bewoners. Verder waren er 1018 gepensioneerden, 2506 kinderen, 1095 zelfstandigen en 1707 werkenden en ambtenaren die in armoede leefden.

In het kaartje hieronder, kun je zien hoe het zit met de cijfers in onze buurtgemeenten.

Welke andere Nederlandse steden vallen op?

In Rotterdam, Amsterdam en Den Haag wonen zowel absoluut als relatief de meeste mensen in armoede. In deze steden leeft meer dan één-tiende van de bevolking onder het door het  criterium. Utrecht valt juist op door het relatief lage percentage armen dat er woont. Armoede onder kinderen komt relatief vaak voor in Rotterdam: meer dan zestien procent van de kinderen leeft er onder de door het SCP vastgestelde grens. Mensen in loondienst die in armoede leven komen gemiddeld vaker voor in Amsterdam en Maastricht.

Lees ook:

Leuk volgens Naomi: ‘Hier doe ik graag een Gin-Tonic proeverij’

De beste tips, die komen natuurlijk van locals. Want wie in een stad woont en leeft kent vaak de all...
diner

Jammer! Dit populaire restaurant in Nijmegen-Oost staat te koop

Een populair restaurant in Nijmegen-Oost staat wegens privé-omstandigheden te koop, lezen we op de w...

Leuk! Deze bekende Nijmeegse zaak krijgt een tweede vestiging

Heb jij je ook weleens afgevraagd wat er in het oude pand van Chocoladebar Quetzal in de Houtstraat ...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.