Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo wil de gemeente eikenprocessierups aanpakken in Nijmegen

Door Sanna Schoonenberg 23 maart 2020

Jeukende rode bultjes, bomen vol nesten: hè bah, de eikenprocessierups zit nog vers in ons geheugen. We krijgen alweer jeuk als we eraan denken. Nu zie je de rupsen nog niet in de Nijmeegse bomen, maar de gemeente kan ons wel al het een en ander vertellen over hoe ze dit jaar de rupsen gaat bestrijden. 

Thijs oude Nijhuis, kwaliteitsbeheerder van de gemeente Nijmegen vertelt ons: “We verwachten net als vorig jaar een toename van het aantal nesten van de eikenprocessierups in Nijmegen. Hoe groot deze toename is, kunnen we op dit moment nog niet voorspellen. Vorig jaar heeft de voorjaarsstorm ervoor gezorgd dat er nesten zijn weggewaaid waardoor de overlast groter was. We hopen dat hier dit jaar geen sprake van is doen er alles aan om de overlast dit jaar te verminderen.”

Bestrijdingsmiddelen

Dat doen ze op verschillende manieren, op plekken in Nijmegen waarvan vermoed wordt dat er ook dit jaar weer veel overlast is. ”In de basis zorgen we ervoor dat de openbare ruimte zo natuurlijk mogelijk bestreden wordt. Er leven namelijk ook nog andere dieren die gebruikt kunnen worden bij het bestrijden van de rups. De koolmees en sluipwesp zorgen er bijvoorbeeld voor dat de eikenprocessierupsen worden opgegeten en dat larven niet uitkomen. Hoe gaan we hier gebruik van maken? Door het vergroenen van straten/pleinen, het aanplanten van verschillende soorten groen en een divers maaibeheer dat vegetatie stimuleert.”

Bacterie

Omdat de natuur de rupsenplaag niet voldoende kan bestrijden, worden sommige bomen ook geprepareerd. ”Aan het begin van het jaar wordt een selectie gemaakt van de eiken waarvan we verwachten dat er eikenprocessierupsen in komen. Deze worden behandeld met een bacterie preparaat: dit zorgt ervoor dat de jonge rupsen dood gaan en niet uit kunnen groeien tot rupsen met brandharen. De bacterie is niet schadelijk voor andere organismen zoals mensen of vogels.”

Wat kun je doen om nesten te melden?

Als er dan nog nesten over zijn, worden deze met een grote stofzuiger weggezogen. Mocht je deze nesten zien dan kun je de gemeente Nijmegen op de hoogte brengen via dit online formulier of de meld en herstelapp.

Zijn er al eikenprocessierupsen in Nijmegen?

Momenteel zijn er in Nijmegen nog geen rupsen gesignaleerd. Op landelijke meetstations wordt in de gaten gehouden wanneer de eitjes van de rupsen uitkomen en er met de bestrijding kan worden begonnen. Dit tijdstip is namelijk erg afhankelijk van de weersomstandigheden.”

Niet onbelangrijk: we kunnen ook zelf meehelpen aan de bestrijding van de rups. Zorg voor een natuurlijke tuin met zo veel mogelijk planten. Vogels en andere dieren worden hierdoor aangetrokken en helpen de eikenprocessierups te verminderen.

Meer over de eikenprocessierups in Nijmegen:

Jeuk en bultjes door de processierups? Zo kom je er vanaf

Ben jij ook ‘gepakt’ door de processierups? Heel vervelend! De beestjes hebben brandharen en als jij...

5 x antwoorden op belangrijke vragen over de eikenprocessierups in Nijmegen

Je hebt vast wel meegekregen dat dit seizoen de overlast van de eikenprocessierups enorm is. Hier le...

Mysterie opgelost: waarom sommige straten in Oost geen trottoir hebben

Sommige straten in Nijmegen-Oost hebben geen trottoir, viel lezeres Thea van Loosbroek op. Aan ons v...

Meer over

Gemeente

adv.