Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Woonlasten dit jaar fors omhoog: dit gaat een gemiddelde Nijmegenaar betalen

Door Eveline de Boer 20 januari 2020

Leuker kunnen we het niet maken, wel inzichtelijker. Pak je spaarpotje er maar bij, want huurders en huiseigenaren betalen in 2020 meer aan gemeentelijke woonlasten. Vooral afvalstoffenheffing krijgt een duurder prijskaartje.

Het is een mond vol: het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) heeft deze landelijke stijging geconcludeerd. Het onderzoek is gebaseerd op de belastingen van veertig grote gemeenten, waar 41 procent van de Nederlandse bevolking woont.

Landelijke stijging

In heel Nederland moeten huurders en huiseigenaren flink bijlappen. Mensen in het bezit van een huis betalen gemiddeld 30 euro meer dit jaar, huurders 18 euro. Vooral de afvalstoffenheffing stijgt behoorlijk, namelijk met 5,9 procent. Dit komt doordat veel gemeenten nu pas de verhoging van een rijksbelasting in 2019 doorberekenen.

Wie spant de kroon? Leiden, daar zijn de woonlasten gemiddeld 878 euro. In Den Haag ben je het voordeligst uit en betaal je 595 euro. Hoe zit het in Nijmegen?

Woonlasten in Nijmegen

Laten we maar gelijk de pleister eraf trekken: op de deurmat van huiseigenaren in Nijmegen zal dit jaar een rekening verschijnen van 784,21 euro. Huurders betalen in 2020 215,11 euro aan gemeentelijke woonlasten.

Goed om te weten: dit is een gemiddeld bedrag, gebaseerd op een meerpersoonshuishouden. Het kan dus goed zijn dat jouw uiteindelijke woonlasten hier iets van afwijkt. Waar betaal je dan precies voor? Drie dingen: onroerendezaakbelasting (alleen voor huiseigenaren), afvalstoffenheffing en rioolheffing. Je hebt maar heel eventjes om bij te komen van dit nieuws, want in januari of februari kun je de rekening op je deurmat verwachten.

Lees ook:

Deze mooie kinderkledingzaak in de Houtstraat stopt ermee

Na drie jaar met ontzettend veel plezier hun eigen kinderwinkel gerund te hebben, stoppen eigenaress...
Blommers bar

Onverwachts: Blommers aan de haven stopt en dit komt ervoor in de plaats

Onverwacht nieuws! Blommers aan de haven is nog maar tot 26 januari open. Ook al heeft eigenaar Bere...

Wow: gemeente Nijmegen wil giga woontoren van 120 meter (!) bij het centrum

Eind 2021 wil de gemeente Nijmegen starten met de bouw van een gigantische woontoren, meldt de Gelde...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.