Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Véél minder jeuk: de eikenprocessierups verpopt zich deze maand tot vlinder

Door Babs Bingen 7 juli 2020

Goed nieuws: de processierups verpopt zich deze maand, om vervolgens als vlinder uit het nest te vliegen. Geen exotisch, kleurrijk exemplaar, maar een grijsbruine nachtvlinder. Dat mag de pret niet drukken: dat betekent véél minder jeuk!

Minder jeuk? Jippieeee, maar juich niet te vroeg. In principe veroorzaken deze nachtvlinders geen huiduitslag omdat ze geen brandharen meer hebben. Maar het nest waar ze uit kruipen na het verpoppen, zit natuurlijk wél onder de haren. Die kunnen ze verspreiden.

Eikenprocessievlinders en jeuk

Sowieso is de verspreiding van de brandharen nog lang een probleem. Die minuscule haartjes kunnen namelijk nog járen jeuk en uitslag veroorzaken bij huidcontact. Enne.. om de cyclus nog even compleet te maken: in september legt de vlinder eitjes in de toppen van eikenbomen. Drie keer raden wat er in het voorjaar dan weer uit die eitjes komt… Horror!

Wat moet je doen als je een nest ziet?

Mocht je een nesten zien in Nijmegen, dan kun je de gemeente op de hoogte brengen via dit online formulier of de meld en herstelapp. De gemeente zorgt er dan voor dat deze met een grote stofzuiger worden weggehaald.

Hoe voorkomt de gemeente overlast van de beestjes?

Eerde legde Thijs oude Nijhuis, kwaliteitsbeheerder van de gemeente Nijmegen ons uit dat ze dat op verschillende manieren doen. Op plekken waar eerder ook overlast was en vermoed wordt dat er weer veel overlast is. ”In de basis zorgen we ervoor dat de openbare ruimte zo natuurlijk mogelijk bestreden wordt. Er leven namelijk ook nog andere dieren die gebruikt kunnen worden bij het bestrijden van de rups. De koolmees en sluipwesp zorgen er bijvoorbeeld voor dat de eikenprocessierupsen worden opgegeten en dat larven niet uitkomen. Hoe gaan we hier gebruik van maken? Door het vergroenen van straten/pleinen, het aanplanten van verschillende soorten groen en een divers maaibeheer dat vegetatie stimuleert.”

Lees ook:

Eikenprocessierups in Nijmegen: dit moet je weten

Af en toe zijn we het spoor bijster in alle informatie over de eikenprocessierups. Daarom bundelen w...
waalbrug

Even geduld: dit is wanneer meerbaans rijden op de Waalbrug weer kan

Nog steeds wordt er druk gewerkt aan onze Waalbrug. Sterker nog, het schiet best op. In het weekend ...
Holt in Nijmegen

Nieuws uit juni: deze Nijmeegse zaken zijn gloednieuw of sluiten permanent

Er was in de maand juni veel nieuws over Nijmeegse zaken die binnenkort openen, of helaas permanent ...

adv.