Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nijmegenaren in 2019 het meest slachtoffer van mishandeling

Door Babs Bingen 15 januari 2020

Woninginbraak, openlijk geweld, bedreiging, fraude, mishandeling, straatroof: het zijn allemaal vormen van misdrijven. Verschrikkelijk, maar helaas gebeurt het dagelijks in ons land en ook in Nijmegen. Het landelijk aantal is, in vergelijking met 2018, zelfs met vier procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

Jarenlang was er een daling in het aantal misdrijven in Nederland, maar hier is nu een einde aan gekomen. Vorig jaar werden ruim – ga er even voor zitten – 800.000 incidenten geregistreerd. Hoewel het aantal misdrijven in Amsterdam licht daalde, waren in steden als Den Haag, Eindhoven, Breda én onze stad Nijmegen juist méér inbraken, mishandelingen en andere vormen van misdrijven.

Steeds meer jongeren

Uit het onderzoek van de politie blijkt ook dat het aantal jonge daders flink groeit. Vooral bij online fraude neemt het aantal verdachten onder de 18 jaar toe. Korpschef Erik Akerboom wil hier direct tegen optreden: “De deelname van jongeren aan criminele activiteiten is zorgelijk en gaan we het komende jaar in de gaten houden.”

Misdrijven in Nijmegen

Nijmegenaren zijn regelmatig het slachtoffer van een misdrijf. Hoe vaak? In 2019 werden er 11.760 gepleegd, blijkt uit het politieonderzoek. Dit zijn er 677 meer dan het jaar ervoor.

Als we iets dieper in de cijfers duiken, zien we dat Nijmegenaren het meest slachtoffers zijn van mishandeling. Hiervan werden 569 zaken geregistreerd. daarop volgt het misdrijf diefstal, daarvan werden er 490 geregistreerd.

Woon je in centrum van Nijmegen? Dan heb je het niet getroffen: hier zijn vorig jaar de meeste misdrijven gepleegd. Bijsterhuizen was in 2019 het veiligst, met het minst aantal incidenten.

Aantal en soort misdrijven in jouw wijk

Vul hier jouw gemeente en wijk in om het aantal en soort misdrijven in jouw wijk te bekijken:

Lees ook:

Dit is de kans op inbraak in jouw Nijmeegse wijk

Interpolis heeft een nieuwe inbraakbarometer gelanceerd. Met deze boevenradar kun je aan de hand van...

Illegaal vuurwerk en verboden knallers: zoveel vuurwerkmisdrijven vonden plaats in Nijmegen

Van verboden knallers op zak hebben tot het invoeren van illegaal vuurwerk uit het buitenland: in vi...
inbreker

Zo staat het ervoor met het aantal misdrijven in Nijmegen

In Nederland voelen wij ons meestal veilig. Toch registreerde de politie in de eerste zes maanden va...

adv.