Rattenoverlast: zo erg is het in Nijmegen en zo voorkom je het

(Foto: Pexels)

Ratten: geen Nijmegenaar die erop zit te wachten. Toch lopen ze ook in onze stad rond. Zoals in Nijmegen Noord, Lindenholt en Dukenburg, meldt Dar. Hoe erg is de overlast en wat kun je ertegen doen? Lees je hier.

Er zijn geen betrouwbare cijfers over het aantal ratten in Nederland. Wat wel duidelijk is, is dat het aantal ratten in ons land toeneemt. Dit blijkt uit het aantal meldingen over ratten. In Amsterdam is dit aantal zelfs meer dan verdubbeld. Volgens de GGD komt dit mede door de coronacrisis. Er werd toen thuis meer afval geproduceerd en het rattenprobleem viel ook meer mensen op.

Bronnen: Volkskrant, RIVM, NOS

Rattenoverlast in Nijmegen: zo erg is het

Ratten komen overal voor, dus ook in Nijmegen. Waar mensen leven, leven ook ratten. En die ratten leven van onze rommel, stelt Dar. Dar is in Nijmegen verantwoordelijk voor de bestrijding van ratten.

Vanaf januari 2022 kreeg Dar 464 meldingen van rattenoverlast. Bij de meeste meldingen ontdekte de ongediertebestrijders kapotte of open riolen. “Bij de overige meldingen waren er onhygiënische omstandigheden, waardoor er voedselbronnen en nestelgelegenheden voor ratten zijn.”

Binnen of buiten

Waar ze in Nijmegen het meest voorkomen, verschilt volgens Dar per wijk. Nijmegen Noord, Lindenholt en Dukenburg zijn relatief jongere wijken. Daar worden meer meldingen gedaan van ratten die buiten zijn gezien. Uit de rest van Nijmegen komen meer meldingen van ratten die ook binnenshuis zitten, door verouderde riolering.

Wennen aan de huizen

In Nijmegen Noord zijn het vooral overlast van ratten buitenshuis. “Nijmegen Noord was voorheen een en al weiland, voordat er gebouwd werd. Hierdoor waren ratten daar al in hun natuurlijke omgeving. Nu staan er heel veel woningen en de ratten die zitten er nog steeds. De ratten zoeken daar nog steeds naar een eigen plekje,” legt een woordvoerder uit.

Weinig overlast in het Kronenburgerpark

Het Nijmeegse Kronenburgerpark stond voorheen bekend om de rattenoverlast. Tegenwoordig is dat een stuk minder. “We hebben hier destijds veel rattenvangbakken uitgezet met klapvallen. We krijgen al lang geen meldingen meer over het Kronerburgerpark. We vangen daar nog soms een rat, maar zeker niet vaak.”

Tips tegen rattenoverlast

Ratten kruipen vaak via kapotte riolen en scheuren of kieren in de buitenmuren een woning binnen. Om een rattenplaag in huis te voorkomen is het dus belangrijk om alle ongewenste openingen in de buitenmuren goed af te sluiten. Dit doe je met staalwol en/of fijnmazig gaas. Fijnmazig gaas en staalwol koop je bij Praxis aan de Van Rosenburgweg.

Het is aantrekkelijk voor ratten als er afval ligt in bijvoorbeeld tuinen of op balkons of op aanbiedplaatsen voor afval. “Nijmegenaren zetten soms te vroeg het afval aan de straat. Daar komen ratten op af. Wat we ook vaak tegenkomen, is dat bewoners dagelijks resten overgebleven voedsel over hun balkon gooien of in hun tuin. Dit bedoelen zij voor de vogels. Maar ratten profiteren hier ook van”, aldus de woordvoerder van Dar.

Tips van Dar om rattenoverlast te voorkomen:

 • Zet afvalzakken op de ophaaldag voor 07.30 uur buiten.
 • Gooi etensresten in een dichte afvalbak.
 • Dicht gaten en kieren in en om je woning. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld kippengaas. 
 • Repareer of vervang kapotte rioolbuizen, regenpijpen, ventilatieroosters en tegels.
 • Houd je huis en tuin schoon.

Wat je beter niet kunt doen:

 • Brood aan vogels en eenden voeren. Ratten eten als gast mee.
 • Afval en eten op straat, in de vijver en struiken achterlaten.
 • Afval en eten in en om je huis laten slingeren.

Rattenoverlast in Nijmegen melden

Als je al ratten in huis hebt, schakel dan de rattenbestrijdienst in Nijmegen in. Schakel je Dar in, dan is dat gratis. Je kunt via de website een afspraak maken.

Hoe herken je een rattenhol?

Bruine ratten maken graag een hol in de tuin of kelder. Ratten gebruiken vaak dezelfde routes. Door vet en vuil op het lichaam laten ze buiksmeer achter: vieze, donkere plekken.

Knaagschade

Ratten zijn echt knagers, dus waarschijnlijk zie je ook knaagschade. Ze knagen aan hout en plastic, maar ook aan aluminium en beton. Ratten kunnen zelfs brand veroorzaken als ze aan elektriciteitskabels knagen.

Loopsporen

Nog een signaal waar je aan merkt dat je ratten in huis hebt zijn poot- en staartafdrukken. De pootjes van bruine ratten laten een olieachtig spoor achter. Je kunt dit ook testen: maak de plek goed schoon en bestrooi het met een dun laagje bloem of talkpoeder. Controleer de dag erna op loopsporen.

Andere signalen

Ook hoor je krassende geluiden in de muur, onder de vloer of op zolder als er ratten rondlopen. En ze laten een geur van muskus en ammonia achter. Misschien vind je ook opengescheurde voedselverpakkingen of holen in de tuin. Die holen kunnen ook onder vlonders of in de schuur zitten.

Bron: Milieu Centraal, Ongediertebestrijding Rentokil

Hoe zie je het verschil tussen ratten en muizen?

Schrok je je kapot toen je een beest door je huis zag rennen, maar vond je het lastig te zien of het een rat of een muis was? Er is makkelijk achter te komen of je met muizen of ratten te maken hebt.

Zo heeft een muis in verhouding tot het lichaam grotere oren en een langere staart. Een rat heeft juist grotere poten en een grotere kop in verhouding tot het lichaam. De bruine rat (meest voorkomende soort in Nederland) heeft een dikker lijf en kortere staart.

Keutels en etensresten

Ook aan de etensresten zie je het verschil. Muizen knabbelen aan eten, terwijl een rat eten ‘snijdt’ met de tandjes. Dat verschil zie je aan de etensresten die de rat heeft achtergelaten.

De keutels van bruine ratten zijn donkerbruin van kleur en zijn breed in het midden en smal aan de uiteinden. Ze zijn ongeveer tien tot twintig millimeter lang. De uitwerpselen van muizen zijn ongeveer drie tot acht millimeter lang, zwart van kleur en korrelig van vorm. De keutels van ratten liggen vaak bij elkaar, terwijl muizen ze overal verspreid achterlaten.

Bronnen: Milieu Centraal, NVPB

Meer lezen:

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Gezellig én warm: hier in Nijmegen kun je je gratis opwarmen”

Gezellig én warm: hier in Nijmegen kun je je gratis opwarmen

Aangeboden door Gemeente Nijmegen

In de wijk Lindenholt in Nijmegen kun je je op veel plekken gratis opwarmen en iets warms drinken of eten
Ga naar “Nijmeegs plein krijgt nieuw leven door bijzondere teksten op de muren”

Nijmeegs plein krijgt nieuw leven door bijzondere teksten op de muren

De Poëzieplaats Gruitberg Nijmegen
Ga naar “Huisarts buiten dienst? Hier vind je de huisartsenpost in Nijmegen”

Huisarts buiten dienst? Hier vind je de huisartsenpost in Nijmegen

Canisisus Wilhelmina Ziekenhuis

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99”

JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Medewerker catering Nijmegen”

Medewerker catering Nijmegen

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Opleiding Monteur Zonnepanelen”

Opleiding Monteur Zonnepanelen

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker catering Nijmegen”

Medewerker catering Nijmegen

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Carnaval Nijmegen”

Carnaval Nijmegen

 • Van 18 feb t/m 21 feb