Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nieuwe trend gespot in Nijmegen: botanisch stoepkrijten

Door Carin van der Meij 28 mei 2020

Misschien is het je al opgevallen of heb je er totaal nog geen oog voor gehad: op sommige stoepen in Nijmegen staan namen geschreven. Niet die van kinderen die fanatiek in de weer zijn geweest met krijtjes, maar namen van planten. 

Wij stellen je graag voor aan een nieuwe trend: botanisch stoepkrijten. Nijmegenaren die hieraan meedoen schrijven met krijt de namen van onkruid op de stoep.

Botanisch stoepkrijten

Hortus Botanicus in Leiden is dit initiatief gestart om meer waardering te kweken voor deze stoepplantjes. En om het belang ervan te laten inzien. Zo zijn wilde plantjes goed voor de afkoeling van en de biodiversiteit in onze stad.

Doordat je zo de naam achter het onkruid leert kennen, kan je tijdens je wandeling deze stoepplantjes herkennen en onderzoeken. “Als mensen meer van plantjes weten en ze beter bekijken, gaan ze ze leuk vinden. En dan mag er vast meer blijven groeien,” is te lezen op de website van de Hortus.

Meer onkruid

In Nijmegen groeit steeds meer onkruid. Dit komt omdat de gemeente Nijmegen al een langere tijd geen gif meer gebruikt om onkruid te verwijderen. Tegenwoordig wordt onkruid weg geborsteld of met heet water weggespoten als het in de weg staat.

Stoepplantjes in Nijmegen

Ook in Nijmegen zie je steeds vaker de namen van wilde plantjes met krijt op de stoep staan. Zo spotte Joke Offringa de trend in het centrum van Nijmegen, vanaf het station richting de benedenstad, in de Goffert en in de Hazekamp. Ze reageerde op onze oproep en stuurde foto’s. Ook Merel den Hartog reageerde dat ze het in de Wezenlaan tegenover de kinderboerderij in de Goffert heeft gezien.

(Foto: Joke Offringa)
(Foto: Joke Offringa)

Ben jij een plantenkenner en wil je graag meedoen aan botanisch stoepkrijten? Via de hashtag #stoepplantjes delen de stoepkrijters hun gespotte plantjes. Ben je nog niet zo’n grote plantenkenner? Via deze poster van Hortus Leiden kun je heel veel verschillende soorten onkruid al herkennen!

Lees verder:

9 x deze Nijmeegse influencers wil je volgen op Instagram

Sommige Instagrampagina's van mede-Nijmegaren zien er supergelikt uit. Deze social media-sterren heb...

6 x de leukste activiteiten vanuit de auto in omgeving Nijmegen

Heb je zin om er even op uit te trekken, maar dan op een zo veilig mogelijke manier? Hier zijn de le...

Uittip: geef je straat op voor de gratis silent disco muziekbingo in Nijmegen

We staan inmiddels allemaal te popelen om weer los te gaan in de kroeg of op een festival, maar daar...

adv.