Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Niet vergeten: vanaf 1 maart gelden de betaalde plastic afvalzakken

Door Babs Bingen 26 februari 2020

Even opletten! De tot nu nog gratis plastic afvalzakken mag je nog maar een paar dagen gebruiken. Vanaf 1 maart is het namelijk verplicht om de nieuwe, betaalde plastic afvalzakken van Dar te gebruiken. 

Het plan van de gemeente Nijmegen was oorspronkelijk om per 1 januari 2020 de nieuwe betaalde plastic afvalzakken in te voeren. Dat lukte niet. De tijd tussen het raadsbesluit in november en de deadline van 1 januari was te kort was om de nieuwe plasticzakken te produceren en te verspreiden. Daarom werd de deadline opgeschoven naar 1 maart.

50 cent per rol

De nieuwe afvalzakken liggen al sinds 14 februari in de schappen van de supermarkten. Ze kosten vijftig cent per rol. Dat is vijf cent per zak. Je mag de gratis zakken nog wel gebruiken, maar vanaf 1 maart niet meer. Deze regels gelden als je het afval aan de straat zet maar ook als je gebruik maakt van ondergrondse afvalcontainers.

(Beeld: Dar)

Kosten gemeente te hoog

Tot nu zit er in de gratis plastic afvalzakken vaak afval dat er niet thuishoort, zoals bijvoorbeeld het harde plastic van tuinstoelen. Naar schatting kostte het opnieuw sorteren van het kunststof de gemeente Nijmegen in 2019 zo’n 650.000 (!) euro. De kosten voor de verwerking zijn daardoor te hoog om de zakken gratis weg te geven. Om die reden gaan we nu een kleine bijdragen leveren aan de afvalzakken.

Lees ook:

Wist je niet: voor deze 6 overtredingen kun je een boete krijgen in Nijmegen

Het is simpel: iedereen baalt van een bekeuring. Daar gaan je zuurverdiende centen. Zonde! Veel over...

Dit komt er in het oude pand van Mugs & Muffins aan het Koningsplein

Dames, meisjes, vrouwen opgelet! Binnenkort opent er een nieuwe kledingzaak in de Pauwelstraat. Het ...

Favorieten van Laura: ‘Hier scoor ik de leukste kleding en woonaccessoires’

Wie kennen dé hotspots van Nijmegen nou beter dan Nijmegenaren zelf? Deze week weer een lijstje van ...

Meer over

Gemeente

adv.