Mag dat: satéprikkers bij het gft-afval gooien?
Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk...
Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed weten wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Met deze week: mag je stickers plakken op voorwerpen in de stad?
Kijk eens op verkeersborden, stoplichten en lantaarnpalen in de binnenstad van Nijmegen. Dikke kans dat daar een sticker op zit. Plakplaatjes met grappige teksten, reclame voor bekende zaken, logo’s van verenigingen, stickers die bezoekers voor een website willen trekken of een mini-affiche voor een tof feest in de stad. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een sticker van.
Misschien wil je zelf ook stickers plakken in de stad. En lijkt het je tof om op zo’n goedkope en laagdrempelige manier te laten zien wat je voor Nijmegen betekent. Een ding is dan wel belangrijk om te weten. Dit mag niet. In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staat dat het verboden is de weg of dat gedeelte van een onroerende zaak dat vanaf de weg zichtbaar is te bekrassen of te bekladden. Onder bekladden valt ook beplakken. En in dit geval worden gedeeltes van de weg (lantarenpalen enzovoort) beplakt met stickers. Stickers plakken ziet de gemeente namelijk net als posters in de stad hangen. Dat mag ook niet zomaar, want je hebt dan een vergunning nodig.
Plak je toch ergens een sticker? Dan kan dat een duur grapje worden. Je kunt een boete krijgen van 140 euro, zo lazen wij op boetes.nl. Als plaatjesplakker moet je de sticker ook weer weghalen. Geen zin in? Dan krijg je nóg een rekening thuis gestuurd.
In onze gids
Populaire rubrieken