Mag dat: satéprikkers bij het gft-afval gooien?
Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af: MAG DAT? Met deze week: mag je satéprikkers bij het gft-afval gooien?
Stel je voor, je hebt een avondje Chinees besteld en gegeten. Als alles naar binnen is gewerkt, blijft die prikker waarin die lekkere stukken saté zaten (of stokje, hoe je het wil noemen) over. Aan het eind van de avond gaat alles in de kliko met restafval, maar is dat wel de bedoeling? Moet de lege satéprikker inderdaad bij het restafval of tóch in de gft-bak? Een lastige…
Restafval of gft-afval?
Van alle afvalregels gaat je hoofd soms tollen en we snappen heel goed dat je het soms echt niet meer weet. De Nijmeegse afvalwijzer maakt niet echt duidelijk of je satéprikker bij restafval of gft-afval moet. Daarom zochten we contact met de gemeente om aan alle onduidelijkheid een einde te maken. “Het is een moeilijke, omdat deze prikkers van verschillende materialen gemaakt kunnen zijn”, aldus een woordvoerder.
Composteren duurt langer
En dus werd een medewerker van de Nijmeegse afvalwerking ingeschakeld om aan het antwoord te komen: “De meeste prikkers bestaan nu nog uit componenten van papier/karton, hout en kunststof en zijn vaak nog geen volledig groenafval-product. Dus die moeten dan bij het restafval.” En nu de maar: “Een houten satéprikker doet er drie weken over om te composteren en dat is veel langer dan het normale gft-afval. Dus daarom kan de prikker beter bij het restafval gedaan worden.”
Bij het restafval
Hoppa, wij hadden hem goed! En jij? Het blijft een lastige, maar je weet nu dat je de satéprikker voortaan beter in de kliko met restafval kunt gooien.
Heb jij nog een leuke MAG DAT? Laat het ons weten.