Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat in Nijmegen: je hond aan een paaltje aanlijnen als jij boodschappen doet?

Door Eveline de Boer 27 november 2019

Bij veel supermarkten mag je je hond niet mee naar binnen nemen. Maar waar moet je jouw viervoeter dan laten? Mag je de hond aanlijnen aan een paaltje? Wij zochten het uit!

Een herkenbare situatie voor hondenbezitters: je bent net aan het koken als je ontdekt dat je een ingrediënt mist. Snel even naar de supermarkt. Hup, jas aan, tas mee en gaan. Maar dan kijkt je hond je met die lieve puppy-ogen aan. Hij smeekt om je aandacht: neem me alsjeblieft mee. Vooruit dan maar. Viervoeter mee en gaan. Maar ja… op de deur van de winkel hangt een sticker waarop staat dat je hond niet mee naar binnen mag. Wat nu?

Happy Dog GIF - Find & Share on GIPHY

De regels

Om erachter of je je hond aan een paaltje mag aanlijnen, raadpleegden we eerst de APV van Nijmegen (De Algemene Plaatselijke Verordening, waarin alle regels staan die in de gemeente gelden). Na lang zoeken, kwamen we tot de conclusie dat hier vanuit de gemeente geen regels over zijn. Door naar de volgende bron die ons misschien kan helpen: de dierenpolitie! En wat blijkt? Er zijn geen regels over het aanlijnen van je hond bij een winkel. “In principe mag het dus gewoon”, laat een medewerker ons weten. “Maar als dieren té lang vastgebonden zitten, kun je wel een melding bij de dierenpolitie maken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een hond lang in de volle zon zonder water zit. Dan komen we langs en kijken we ter plaatse wat we kunnen doen.”

Lees ook:

Mag dat: stickers plakken op voorwerpen in Nijmegen?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Mag dat: je fiets op een brandkraan parkeren?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Mag dat: fietsen met een paraplu in je handen?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.