Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: carbidschieten in Nijmegen?

Door Carin van der Meij 2 december 2020

Dit jaar mag je in heel Nederland geen vuurwerk afsteken tijdens oud en nieuw. Er is wel een uitzondering voor F1-kindervuurwerk en carbidschieten. Alleen mag je wel carbidschieten in Nijmegen? Dit zijn de regels.

Bij carbidschieten stop je calciumcarbide (carbid) in een melkbus en dat maak je vochtig. Aan de onderkant maak je een gaatje en de opening dek je af met een bal. Daarna kan je de melkbus ontsteken en BAM! Doordat het carbid in aanraking komt met het water, ontstaat een zeer explosieve gas. Je hoort dan ook een enorme knal en de bal schiet weg. Carbidschieten is vooral een traditie in het oosten en noorden van het land.

Carbidschieten in Nijmegen

De regels voor carbidschieten verschillen per gemeente. Of carbidschieten in Nijmegen mag, staat in de Algemene Plaatselijke Verordening. Een woordvoerder van de gemeente vertelt dat carbidschieten onder het verbod op geluidsoverlast hoort. Carbidschieten wordt niet apart in de APV genoemd, maar het mag dus niet.

Doe je het toch, dan riskeer je een boete van € 149,-, bevestigt de woordvoerder. Dat is exclusief administratiekosten. Tsja, daar kun je een hoop leuke dingen van doen.

Meer MAG DAT in Nijmegen:

MAG DAT: met je auto fietsers inhalen op de fietsstraat in Nijmegen?

Ze zijn niet meer weg te denken uit het Nijmeegse straatbeeld. De fietsstraten. In 2008 werd de Hate...

MAG DAT: kippen houden in een Nijmeegse woonwijk?

Ze zijn niet erg veeleisend en zorgen met een beetje geluk ook nog eens iedere dag voor een vers eit...
Bankje

MAG DAT: in Nijmegen een bankje op de stoep voor je huis zetten?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.