Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: bramen plukken in de Nijmeegse natuur?

Door Carin van der Meij 5 augustus 2020

Het is bramentijd en dat betekent dat de bramenstruiken weer vol hangen. In Nijmegen spotten wij struiken zelfs in het centrum, bij de Snelbinder. Mag je die bramen zomaar plukken om bijvoorbeeld verse sap of jam te maken? 

Marcel van Dun van Staatsbosbeheer geeft het antwoord. De organisatie beheert een gigantische oppervlakte van 273.000 hectare aan natuur.

Plukken op kleine schaal

“Officieel mag je niet wildplukken, dat valt onder stroperij”, vertelt de woordvoerder. Daar zit wel een grote ‘maar’ aan. Marcel: “Wel mag je voor eigen gebruik plukken. Dus niet hele manden vol. Laat wat hangen voor andere mensen en vooral ook voor de dieren.” Het antwoord is dus: ja, je mag bramen plukken. Mits je het op kleine schaal doet en voor eigen gebruik is. Wat is dan precies kleine schaal? Staatsbosheer hanteert als uitgangspunt een hoeveelheid van 250 gram. Pluk je tóch meer bramen of verkoop je het door? Dan riskeer je een boete die kan oplopen tot €4.100,-.

Ga voorbereid op pad

Geen expert in wildplukken? Lees dan eerst de tips van de experts bij Staatsbosbeheer. Er zijn diverse giftige planten waar je misselijk of ernstig ziek van kunt worden. Wildplukken is altijd op eigen risico, dus zorg dat je voorbereid op pad gaat.

Hier vind je bramenstruiken

Struiken vind je in Nijmegen gewoon in het centrum! Had je niet gedacht hè? Zo vind je ze bij de Snelbinder en aan de Eerste Oude Heselaan. Ook bij Ridderspoor en aan de Groenewoudseweg zou je bramen kunnen vinden, net als in het Uilenbosje aan Lankforst in Dukenburg. Alle locaties vind je hier in de Wildplukwijzer.

Meer over wildplukken:

Wildplukken in hartje Nijmegen: dit zijn de hotspots

Je hebt het waarschijnlijk niet door, maar overal om je heen groeien dingen die je kunt eten. Denk a...

Let op: deze 7 gevaarlijke paddenstoelen kun je absoluut niet wildplukken

In Nijmegen zijn we gek op alle verschillende soorten paddenstoelen die hier groeien. Sommige fanati...

adv.