Hier kunnen Nijmegenaren terecht voor hulp bij seksueel grensoverschrijdend gedrag

De onthullingen van vermeend seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland kunnen een trigger zijn voor mensen die ook aangrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt. Waar kun je als Nijmegenaar terecht voor hulp of vragen? Hier vind je contactgegevens van hulpinstanties.

Bel in een noodgeval altijd 112.

Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Gedrag of toenaderingen die seksueel van aard zijn en de grenzen van iemand overschrijden, stelt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Eén van de partijen stemt dan niet in met de uitlatingen of handelingen van de ander. Dit kan fysiek zijn, maar ook verbaal.

Slachtofferhulp

Op De Ruyterstraat 246 vind je de Nijmeegse vestiging van Slachtofferhulp Nederland. Hier kun je terecht voor emotionele steun, hulp in een strafproces en ondersteuning bij het vergoed krijgen van schade na een ingrijpende gebeurtenis. Zo ook bij seksueel grensoverschrijdend gedrag. Deze hulp is altijd gratis.

Als je dat wil, kun je een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek met een hulpverlener, maar je kunt ook bellen, chatten of mailen. Dit mag je altijd doen: als je vragen hebt of behoefte hebt aan een luisterend oor.

Contactgegevens

Bellen kan (anoniem) naar 0900-0101. Via de site van Slachtofferhulp Nederland kun je daarnaast chatten met een hulpverlener. Verder kun je via de site een bericht sturen of een terugbelverzoek indienen.

Slachtofferhulp Nederland heeft een online lotgenotencommunity waar slachtoffers van seksueel misbruik ervaringen kunnen uitwisselen. Die vind je hier.

Centrum SG

In het Radboudumc vind je de Nijmeegse vestiging van Centrum Seksueel Geweld. Deze organisatie biedt twee soorten hulp: ondersteuning voor slachtoffers waarbij misbruik korter en langer dan zeven dagen geleden plaatsvond. Er is zowel psychische als medische nazorg. Ook als je de politie wilt inschakelen kunnen ze je hier helpen.

Korter of langer dan 7 dagen geleden

Binnen zeven dagen is de kans op psychisch herstel, op het voorkomen van zwangerschap en geslachtsziekten en op het veiligstellen van sporen het grootst. Het centrum raadt aan zo snel mogelijk contact op te nemen voor hulp. Centrum SG benadrukt dat het echter nooit te laat is om hulp in te schakelen. Ook als misbruik lang geleden is, ondersteunen ze je bij het vinden van de juiste hulp in jouw situatie.

Contactgegevens

Het centrum SG kun je gratis en anoniem bellen via het telefoonnummer 0800-0188. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar. Je kunt via de site chatten of een contactformulier invullen. Ook vind je daar meer informatie over seksueel overschrijdend gedrag, voor zowel slachtoffers en naasten als professionals.

GGD Gelderland Zuid

Op Groenewoudseweg 275 in Nijmegen vind je GGD Gelderland-Zuid. Hier houden deskundigen een Sense-spreekuur. Nijmegenaren onder de 25 jaar kunnen daar gratis (en anoniem) terecht met vragen over seksualiteit en alles dat daarbij komt kijken. Zo ook met vervelende seksuele ervaringen of seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Contactgegevens voor het spreekuur

Als je daar behoefte aan hebt, kun je een afspraak maken voor het spreekuur. Dat kan door te bellen naar 088–1447120, op werkdagen tussen 9.00 en 11.30 uur. Je kunt ook mailen naar [email protected]. Op de site van Sense vind je meer informatie en kun je chatten met een hulpverlener.

Contactgegevens voor een SOA-test

Is het langer dan zeven dagen geleden dat het seksueel overschrijdende gedrag plaatsvond? Dan kun je bij de GGD terecht voor een SOA-test. Een afspraak maak je door te bellen naar 088-1447196. Dat kan op werkdagen tussen 09.00 uur een 17.00 uur.

MIND Korrelatie

MIND Korrelatie is een landelijke organisatie die anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp biedt. Ook in het geval van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ze werken met psychologen en maatschappelijk werkers en luisteren, adviseren en verwijzen zo nodig door naar andere passende hulp.

Het contact dat je met hulpverlening hebt, is op afstand. Er is geen fysieke vestiging van MIND in Nijmegen.

Contactgegevens

Je kunt van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 21.00 uur bellen naar 0900-1450, via de site chatten of een mail sturen of WhatsAppje sturen naar 06-13863903. Dat laatste kan op werkdagen tussen 09.00 uur en 17.30 uur.

De politie

Als je melding wil doen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, kun je dat bij de politie doen. Dat gesprek voer je met zedenrechercheurs. Zij beoordelen vervolgens of er iets strafbaars is gebeurd en of er nader onderzoek nodig is. Je mag bij een gedeelte van dit gesprek iemand meenemen. De politie werkt samen met het Centrum Seksueel Geweld voor eventueel sporenonderzoek op je lichaam.

Aangifte

Als er iets strafbaars is gebeurd, kun je aangifte doen. Hierover mag je zelf beslissen. Na een aangifte begint de politie een strafrechtelijk onderzoek, waarna een verdachte mogelijk voor de rechter verschijnt. Meer hierover lees je op deze pagina op de site van de politie.

Contactgegevens

Je kunt een melding maken bij de politie door te bellen naar 0900-8844. Dat is een landelijk nummer. Het Nijmeegse politiebureau vind je aan de Stieltjesstraat.

Andere instanties die jou kunnen helpen:

Win een dagje pretpark

indebuurt geeft cadeaubonnen weg

Winnen! indebuurt geeft cadeaubonnen voor een pretpark naar keuze weg

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Mag dat: zomaar je boot aanleggen in deze haven op Veur Lent?”

Mag dat: zomaar je boot aanleggen in deze haven op Veur Lent?

Ga naar “Sommige XL-terrassen in Nijmegen blijven, andere niet: zo zit het”

Sommige XL-terrassen in Nijmegen blijven, andere niet: zo zit het

Ga naar “Is overbieden een must in Nijmegen? Dit zeggen de cijfers”

Is overbieden een must in Nijmegen? Dit zeggen de cijfers

In onze gids

Ga naar “Vlees.nl”

Vlees.nl

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Ga naar “Grand Café Bellevue”

Grand Café Bellevue

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “JUMBO AARDAPPELEN € 1,00”

JUMBO AARDAPPELEN € 1,00

 • Jumbo
 • Geldig t/m 17 mei 2022
Ga naar “JONAGOLD APPELS per kilo € 1,00”

JONAGOLD APPELS per kilo € 1,00

 • Jumbo
 • Geldig t/m 17 mei 2022
Ga naar “Blokker heteluchtfriteus XXL BL-18301 van € 79,99 voor € 65”

Blokker heteluchtfriteus XXL BL-18301 van € 79,99 voor € 65

 • Blokker
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “PHILIPS stofzuiger FC8241/09 van € 149,99 voor € 69,99”

PHILIPS stofzuiger FC8241/09 van € 149,99 voor € 69,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 22 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerk(st)er bediening horeca”

Medewerk(st)er bediening horeca

 • Vief
 • Parttime

Topper

Ga naar “(Assistent) bakker met een sociaal hart”

(Assistent) bakker met een sociaal hart

 • Bakkerscafé de Bakkerij
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Vulploegmedewerker”

Vulploegmedewerker

 • Amazing Oriental Nijmegen
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Algemeen medewerker”

Algemeen medewerker

 • Amazing Oriental Nijmegen
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Schoonmaakmedewerker (4-16 uur)”

Schoonmaakmedewerker (4-16 uur)

 • MuZIEum
 • Parttime

Topper