Huh? Aan deze gekke regels moeten wij Nijmeegse burgers ons houden

Door Babs Bingen 28 juni 2018

Wist je dat je in Nijmegen helemaal niet mag stoepkrijten op straat? Of je pizzadoos bij het oud papier mag doen? Zo maken we uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Nijmegen heel wat andere gekke regels uit waar wij ons als brave burgers aan moeten houden.

<< < Pagina 1 / 10 >
⟵ swipe swipe ⟶

Bummer! Een verbod op happy hours

cocktail
(Foto: Unsplash)

Of elke Nijmeegse kroeg op de hoogte is van deze regel valt te betwijfelen. Maar de gemeente is er in de APV duidelijk over: een verbod op happy hours. “Het is verboden om alcohol te verkopen tegen een prijs die voor een periode van 24 uur of korter lager is dan 60 procent van de prijs die daar gewoonlijk voor wordt gevraagd.”

In Nijmegen mag je niet poepen binnen de bebouwde kom

(Foto: ANP)

De hond mag het wel, als de baas het opruimt. Maar mensen mogen niet poepen op straat in Nijmegen. “Het is verboden binnen de bebouwde kom op een openbare plaats zijn natuurlijke behoefte te doen buiten daarvoor bestemde plaatsen.” En nu horen wij je denken: ‘wie gaat er nou op straat poepen?’. Nou, dat doen Vierdaagsewandelaars dus wel eens.

Verboden te stoepkrijten

gekke regeltjes
Foto ter illustratie: Aaron Burden/Unsplash

Huh? Stoepkrijten? Dat is toch heel onschuldig. Onze arme Nijmeegse kinderen! Je mag dat alleen doen als je officieel toestemming hebt van de gemeente. Lees hier maar verder:

 

gekke regeltjes stoepkrijtdag

Huh wat? In Nijmegen is stoepkrijten verboden!

Hoera, het is vandaag Nationale Stoepkrijtdag! De dag is uitgeroepen omdat in sommige Nederlandse ge...

Verboden te gluren bij de buren

gluren-spiensen-spieken-kijken-verrekijker
(Foto: ANP)

Nieuwsgierige Aagjes opgelet. Ben jij graag op de hoogte van wat er zich bij jouw buurtjes afspeelt? Dan moet je je toch even inhouden om te gaan spieken. In de APV staat: “Het is verboden zich in de nabijheid van een persoon of een gebouw, woonwagen of woonschip op te houden met de kennelijke bedoeling deze persoon of een persoon die zich in dit gebouw, deze woonwagen of dit woonschip bevindt, te bespieden.” De APV meldt ook dat je in ieder geval geen verrekijker mag gebruiken.

Wildkamperen? Doe maar niet

(Foto: ANP)

Bne jij wel zo’n dare devil die graag zo maar in het wilde weg een tentje opzet? Zoals bijvoorbeeld aan de Waal. “Het is verboden de weg op een voor anderen hinderlijke wijze als slaapplaats te gebruiken, al dan niet in een voertuig, woonwagen, tent of vergelijkbaar ander onderkomen.” Gelukkig zijn er in het Rijk van Nijmegen genoeg campings waar je wél legaal mag kamperen:

Camping Bij Ons in Groesbeek

Waarom op vakantie gaan als je in Nijmegen woont? 3 x campings in de buurt

Nijmegen staat bekend als een bourgondische stad. Terecht! We hebben een prachtige rivier, tal van t...

Zet je vuilniszak even op de weegschaal

vuilnis
(Foto: ANP)

In Nijmegen mag de vuilniszak niet zwaarder zijn dan 12 kilo. Ook moet het vuilnis ‘zonder uitsteeksels in de zakken zijn gepakt, zodanig dat zulks geen aanleiding kan geven tot verwondingen of het scheuren van de zakken’. Hoe het ook alweer precies zit met het afval in Nijmegen:

afval Koningsdag

Afval scheiden in Nijmegen: zo zit het

Is het jou al eens opgevallen dat sommige Nijmegenaren hun afval in een rode Dar-afvalzak aan de str...

Verboden om op een drempel te zitten

drempel
(Foto: ANP)

Klaar voor nog wat meer (onbegrijpelijke) regels? Zit/lig je graag zonder redelijk doel op een drempel van een gebouw? Beter niet doen, want het is verboden in Nijmegen. Geldt trouwens ook voor doelloos niksen in een portiek. Dat je het even weet.

Niet beroepsmatig seksen tot diep in de nacht

prostitutie
Afwerkloods bij de tippelzone aan de Nieuwe Marktstraat in Nijmegen.

Zorg dat je om 2.00 uur klaar bent als je een bezoekje wil brengen aan de dametjes van plezier. In de APV staat: “De aangewezen locatie mag slechts gebruikt worden voor straatprostitutie van 20.00u tot 02.00 uur.”

Je pizzadoos bij het oud papier gooien

(Foto: Unsplash)

Gooi jij je pizzadoos ook altijd bij het oud papier? Foei! Dat mag in Nijmegen namelijk dus helemaal niet. Denk je een brave burger te zijn, ben je dat dus heus niet. Een pizzadoos die niet vetvrij is, die hoort dus bij het restafval en niet bij het oud papier. Weer wat geleerd!

Lees ook:

Plassen

Wildplassen tijdens de Vierdaagsefeesten: dít doet Nijmegen er tegen

Tijdens de Vierdaagsefeesten drinken we graag een lekker pilsie! Daarom moeten we ook wat vaker plas...
verkeerscontroles boetes

11 x boetes voor dingen waar je je vást al eens schuldig aan hebt gemaakt

Natuurlijk weten we allemaal dat je niet door rood mag fietsen en dat alcohol op straat drinken hart...

MAG DAT? Optreden als straatmuzikant in Nijmegen?

Je kent het vast wel: loop je lekker door het centrum van Nijmegen, word je ook nog eens verblijd do...
<< < Pagina 1 / 10 >
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente

adv.