Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Update Honig: dit is welke hotspots blijven, weggaan of veranderen

Door Eveline de Boer 13 november 2019

Er is een hoop aan het veranderen rondom het Honig-terrein. Ben je even de draad kwijt wat er nou allemaal gaat gebeuren, wat er weg gaat en wat er blijft? Lees dan even verder, want hier vind je alle informatie over de nieuwbouw. 

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶
(Foto: indebuurt Nijmegen)

Of je nou met de auto over de Waalbrug komt, vanuit de trein de Nijmeegse Waalkade bewondert, of uit één van de Nijmeegse skyscrapers de stad bekijkt: één gebouw valt altijd op. De Honig fabriek. Afgelopen jaren zijn er veel nieuwe plannen gevormd voor wat we kennen als ‘Het Honigcomplex’. Zo ontstond in 2008 het plan om dit terrein helemaal te slopen, maar dat bleek al gauw toch een beetje zonde. Er is namelijk veel cultuur en bedrijvigheid te vinden. Nu zijn de plannen voor de toekomst van de Honig helemaal duidelijk. Wij zetten alles even voor je op een rijtje.

Woningbouw

Het roze gedeelte in deze illustratie geeft het Honig-terrein van de toekomst weer.
Het roze gedeelte in deze illustratie geeft het Honig-terrein van de toekomst weer. (Illustratie: Waalfront Nijmegen)

Er zijn ontzettend veel mensen op zoek naar een woning in Nijmegen. Om stijgende huur- en koopprijzen en lange wachttijden te voorkomen worden er daarom flink wat extra woningen gebouwd. Waar die komen? Juist, bij de Honig. Begin 2020 gaan de eerste nieuwbouw appartementen en grondgebonden, met tuin(!), woningen al in de verkoop.

Er worden in totaal 6 huizenblokken langs de Laan van Oost-Indië gebouwd met ongeveer 700 woningen waarvan 200 in het goedkope segment. In totaal zullen er in het nieuwbouwwoning project 1700 woningen verkocht, waarvan 40% in het goedkope segment. De prijzen van de nieuwbouw in Dijkkwartier Oost en West (tegenover de Waalhaven) zullen tussen de 430 en 650 euro zijn voor ongeveer 45 à 65 vierkante meter. Dat lijkt goed te betalen, dus!

Park Fort Krayenhoff

Park Fort (Waalfront Nijmegen)
De grijze blokken op deze tekening staan voor de woningbouw in het park. (Illustratie: Waalfront Nijmegen)

Daarnaast wordt er een groot park aangelegd in de nieuwe woonwijk vernoemd naar Fort Krayenhoff. Dit fort werd tussen 1824 en 1831 gebouwd en was bedoeld om de stad te beschermen. Het fort werd enkele jaren later gesloopt. In het park komen duidelijke associaties met het originele Fort naar voren, om de verbindingen met het cultureel erfgoed te bewaken. Daarnaast worden in het park ook 40 woningen gebouwd (zie foto).

Wat blijft?

(Foto: indebuurt Nijmegen)

Je vraagt je misschien af wat er overblijft van het oorspronkelijke Honigterrein in al deze nieuwe plannen, maar niet getreurd! Alle huidige ondernemers die nu op het terrein zitten mogen sowieso blijven tot 31 december 2021. En daarna zal er ook een heleboel blijven bestaan. Zo blijft de kenmerkende Honig toren overeind en hoeven we de leuke hotspots niet te gaan missen!

In de nieuwe plannen is ruimte voor het fabrieksstraatje achter de Honig, het Oskar Leeuw gebouw, Brebl, STOOM met de Oersoep-fabriek en ook voor de andere horecagelegenheden kunnen we straks nog bij de Honig terecht. Er komen ook een heleboel nieuwe voorzieningen, zo zijn er plannen voor hotels en detailhandel in het gebied. Deze krijgen alleen een moderner tintje.

Wat gaat weg?

Beachfabriek Nijmegen
(Foto: indebuurt Nijmegen)

Begin 2022 gaan we afscheid nemen van de Beachfabriek en enkele bedrijven die veel huisvestingsruimte nodig hebben. Of deze bedrijven naar een ander deel in de stad verhuizen is nog onduidelijk. Wout van Hees van Waalfront Nijmegen zegt dat ze er alles aan zullen doen om de unieke sfeer en de culturele functie van het Honig-terrein te behouden. “Er zal veel bedrijvigheid en ruimte voor cultuur zijn in het nieuwe plan. Met ondernemers die graag willen blijven zijn we aan het overleggen wat er gerealiseerd kan worden en welke functie ze kunnen innemen tijdens bijvoorbeeld de verbouwing.”

Smeltkroes

Ook de Smeltkroes, de bedrijfsverzamelplaats van Nijmegen, gaat mogelijk verhuizen. “Er wordt nu gekeken wat bedrijven willen en wat mogelijk is. Ze zouden misschien naar het NYMA-terrein kunnen verplaatsen of blijven en innoveren. Er is nog geen concreet antwoord, maar als we leefbaarheid kunnen realiseren met de bestaande ondernemers zou dat mooi zijn” vertelt Wout. “Al met al is het Honig-terrein voor veel kleine bedrijven een mooi opstapje geweest, maar de stad moet in beweging blijven.”

Lees ook:

Sinterklaas stoomboot Nijmegen

Dit is het programma en de route van de intocht van Sinterklaas in Nijmegen

Jaaa, de intocht van Sinterklaas in Nijmegen komt steeds dichterbij. Op zaterdag 16 november staat d...

Binnenkijken bij Marlijn en Niels: ‘Onze huisdieren hangen soms aan de muur’

Na drie weken samen avonturen beleven in de Braziliaanse jungle was de kogel door de kerk. Marlijn (...

Winnen! Een High Beer voor 4 personen bij Brouwerscafé De Hemel

Heb jij zin in een avondje uit met vrienden, familie of wie dan ook? Heerlijke speciaalbiertjes drin...
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.