Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Herdenking van een inktzwarte dag: dit is er te doen op 22 februari

Door Sophie van den Boogaard 20 februari 2020

Op 22 februari 1944 werd Nijmegen getroffen door een enorm bombardement. De historische binnenstad werd grotendeels verwoest en 800 mensen kwamen om het leven. Elk jaar staan we op 22 februari stil bij deze inktzwarte dag in onze geschiedenis, zo ook dit jaar. 

De Schommel

Het is inmiddels 76 jaar geleden dat Nijmegen getroffen werd door het bombardement. Ter nagedachtenis aan een school die verwoest werd, is monument De Schommel gebouwd aan het Raadhuishof. Daar, en in de Petrus Canisiuskerk wordt het bombardement op zaterdag 22 februari herdacht.

Het programma

Tussen 12.00 en 14.00 uur vinden er allerlei activiteiten plaats.

 • 12.00 uur: Gebedsdienst in de Petrus Canisiuskerk in de Molenstraat. Hier zullen onder andere burgemeester Bruls, minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Deputy Chief of Mission U.S. Embassy Marja Verloop en Colonel David Sears van de Amerikaanse ambassade aanwezig zijn.
 • Tussen ongeveer 12.40 en 12.45 uur loopt het gezelschap gezamenlijk naar de Schommel aan het Raadhuishof. Om 13.00 uur start hier de officiële herdenking. Sprekers hier zijn:
  – Burgemeester Bruls
  – Deputy Chief of Mission U.S. Embassy Marja Verloop
  – Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid
  – Bart Janssen leest een fragment voor uit zijn boek “Het verdriet van Nijmegen”
  – Kinderen van het Montessori College dragen gedichten voor
 • Om exact 13.28 uur luiden de kerkklokken en wordt twee minuten stilte in acht genomen. Hierna delen leerlingen van de Basisschool Montessori Nijmegen kaarten uit aan het publiek. Aansluitend worden er kransen gelegd. De kinderen van het Montessori-onderwijs zullen hierbij assisteren. Na afloop is er een samenzijn in de hal van het stadhuis.

Begraafplaats Daalseweg

Tegelijk met de herdenking bij de Schommel is er om 13.15 uur een herdenkingsplechtigheid op de Begraafplaats Daalseweg. Hier liggen veel slachtoffers van het bombardement begraven. Na afloop is hier een informele ontvangst in de Lutherse kerk, Prins Hendrikstraat 79. Om 15.30 uur onthult wethouder Vergunst een monument ter herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog die hier zijn begraven.

Meer over de oorlog in Nijmegen:

bombardement Nijmegen

Op deze historische kaart zie je precies waar Nijmeegse oorlogsslachtoffers woonden

Wist je al dat er een interactieve historische kaart van Nijmegen bestaat? Daarop kun je bijvoorbeel...

Weet je nog: deze historische oorlogsvoertuigen reden in september door Nijmegen

Kijk en luister naar de overblijfselen van de huiveringwekkende oorlog in Nijmegen

Meer over

Gemeente

adv.