Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Handig: alles wat je moet weten je als in Nijmegen in de bus of trein stapt

Door Babs Bingen 1 juni 2020

De trein of bus pakken in coronatijden, hoe werkt dat vanaf  juni? Wat gebeurt er als je een mondkapje bent vergeten? Hoe werkt de anderhalve meter afstand in de tram of bus? Hier vind je alle informatie over het reizen met het openbaar vervoer na 1 juni.

Indebuurt roept op om je te houden aan de richtlijnen van het RIVM.

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Reis alleen als het noodzakelijk is

(Foto: indebuurt Nijmegen)

De Rijksoverheid roept op om alleen met het openbaar vervoer te reizen als het echt nodig is en je geen ander vervoer hebt. Zo proberen ze ervoor te zorgen dat er genoeg plek is voor mensen die in de zorg werken, voor schoonmakers, supermarktmedewerkers en andere mensen die voor hun werk moeten reizen. Bij ‘noodzakelijk’ noemt de overheid de volgende situaties:

  • Een afspraak in het ziekenhuis;
  • Je bent mantelzorger voor iemand in je omgeving;
  • Een uitvaartplechtigheid;
  • Een schoolexamen afleggen;
  • Je bent een gescheiden ouder en je kind woont wisselend bij één van de ouders.

Mondkapje dragen is verplicht

(Foto: indebuurt Nijmegen)

Vanaf 1 juni is het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer. Dat geldt niet alleen voor treinreizen, maar óók voor busreizen. Op perrons en haltes is het niet verplicht, omdat je daar gemakkelijker 1,5 meter afstand houdt. Nog geen mondkapje gescoord? Lees dan even dit:

mondkapjes in Nijmegen

Deze lokale ondernemers verkopen mondkapjes in Nijmegen

Nu het kabinet bekendmaakte dat iedereen vanaf 1 juni verplicht een mondkapje moet dragen in het ope...

Mondkapje vergeten, wat nu?

mondkapjes in Nijmegen
(Foto: ANP)

Dan mag je niet met de trein of bus mee. Stap je toch in? Dan riskeer je een boete van 95 euro. Sta je al op het station in Nijmegen en bedenk je op dat moment dat je je mondkapje bent vergeten? Grote kans dat Etos op dat moment je beste vriend is. Daar worden ook (niet-medische) mondkapjes verkocht.

Kaartcontrole

(Foto ter illustratie: ANP)

Ook de kaartcontroles gaan een beetje anders dan je gewend bent. Controleurs vragen jou om je ov-kaart voor de lezer te houden. Zo vermijden jullie allebei een aanraking.

Houd afstand

(Foto ter illustratie: ANP)

Inmiddels kennen we de regel van 1,5 meter afstand houden. Ook in het openbaar vervoer is die heel erg belangrijk. Ga bijvoorbeeld niet op de stoel naast een andere reiziger zitten. In treinen is de maximale bezetting zo’n 50 procent. Als een trein vol zit, moet je wachten op de volgende.

Verder worden treinen en bussen vaker schoon gemaakt en wordt reizigers gevraagd vaker en goed hun handen te wassen voor en na een reis in het ov.

Stap achterin in

(Foto: Mark van der Geugten)

Het is bij de bussen van Breng (nog steeds) niet mogelijk om voorin in te stappen. Reizigers stappen in via de achterdeur en checken daar in. Om afstand te kunnen houden van de chauffeur, verkoopt de chauffeur tijdelijk ook geen kaartjes in de bus. Heb je geen ov-kaart? Dan kun je ook online een ticket kopen.

De dienstregeling

(Foto: indebuurt Nijmegen)

Vanaf 1 juni gaan de bussen van Breng weer vaker rijden. Ze verhogen de capaciteit, zodat mensen met een vitaal beroep of mensen die om een andere reden genoodzaakt zijn om te reizen, dat kunnen blijven doen. Ook de trein gaat weer nagenoeg volgens de gewone dienstregeling rijden. Check voor je reis altijd even een reisplanner, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Lees ook:

Buschauffeur Mark van Breng: ‘Veel buschauffeurs blijven uit voorzorg thuis’

Ga je regelmatig met de bus in Nijmegen? Dan is de kans groot dat je wel eens bij buschauffeur Mark ...

Pinksteren 2020 in Nijmegen: dit kun je binnens- of buitenshuis doen

Yes: weer een extra lang weekend voor de boeg! Tijdens Pinksteren in Nijmegen hoef je je zeker niet ...

Deze dingen veranderen er per 1 juni in Nijmegen

De afgelopen maanden zijn in een vreemd groundhogday-achtige waas voorbij gegaan, maar langzaam vera...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Corona Gemeente

adv.